Prinsessan Birgitta fast i hemkarantän

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Prinsessan Birgitta bor sedan långt tillbaka på Mallorca.
Foto: ROBERT BÖRJESSON
För Svensk Damtidning berättar hon om hur hon just nu sitter i hemkarantän.
Foto: ROBERT BÖRJESSON
Avstängd by på Mallorca.
Foto: NEWSCOM / IMAGE OF SPORT/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA
Militär har satts in för att bevaka gatorna.
Foto: CATI CLADERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kung Carl Gustafs syster prinsessan Birgitta sitter i hemmakarantän på Mallorca av rädsla för corona, skriver Svensk Damtidning.

– Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det, säger hon till tidningen. 

Prinsessan Birgitta, 83, lever sedan snart 18 år tillbaka på Mallorca där hon slagit sig ner i Santa Ponsa på öns sydvästra del.

Men prinsessan, som är van vid ett aktiv liv där hon golfar med vänner, tvingas nu på grund av coronavirusets spridning i Europa sätta sig själv i karantän.

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på apoteket. Annars ska vi stanna inne, säger hon till Svensk Damtidning.

Som 83-åring tillhör hon riskgruppen, men då hon för två månader sedan låg inlagd på sjukhus med hjärtproblem säger hon att hennes barn är extra oroliga.

– De fick starta om hjärtat. Men nu mår jag hur bra som helst. Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det.

”Kommer rida ut den här stormen”

Prinsessan Birgitta säger sig samtidigt vara redo att hålla sig isolerad så länge de spanska myndigheterna håller fast vid sin uppmaning.

– Jag är inte den som oroar mig i onödan men det är ett allvarligt läge och vi får rätta oss efter det. Men jag är i grunden en positiv människa och tror att vi kommer att rida ut den här stormen.

Spanien är ett av de länder som de senaste dagarna haft mest intensiv smittspridning i Europa. Det råder i nuläget nationellt nödläge och närmare 500 personer har dött av viruset, uppgav nyhetsbyrån Reuters på tisdagen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

Här kan du se tisdagens coronaspecial igen.