Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prins Charles om corona: ”Obehaglig upplevelse”

Prins Charles om coronatiden: ”Obehaglig upplevelse”.
Prins Charles har uttalat sig för första gången sedan han insjuknade i covid-19.
Foto: CLARENCE HOUSE / AP TT NYHETSBYRÅN
Prinsen beskriver pandemin som märklig, frustrerande och obehaglig.
Foto: DAVID MARIUZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prins Charles tillsammans med sin hustru, hertiginnan Camilla.
Foto: JENS MEYER / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Charles med sin mor, drottning Elizabeth II.
Foto: YUI MOK / AP TT NYHETSBYRÅN

Prins Charles, 71, har för första gången uttalat sig om sina upplevelser som coronapatient.

Kungligheten hyllar sjukvårdens arbete mot pandemin, och beklagar de som gått förlorade i kampen.

– Som vi alla lär oss, är detta en märklig, frustrerande och ofta obehaglig upplevelse, säger prins Charles enligt Daily Mail.

Det var under förra onsdagen som det brittiska hovet bekräftade att 71-årige prins Charles testats positivt för coronaviruset.

Kungligheten beskrevs ha milda symtom, och isolerade sig i hemmet tillsammans med sin hustru, hertiginnan Camilla.

Och nu, en vecka senare, har Charles för första gången uttalat sig om sjukdomen. Prinsen, som är son till drottning Elizabeth II, ger sin bild av viruset i en tre minuter lång video, som bland annat publicerats av Daily Mail.

– Jag finner mig nu på andra sidan av denna sjukdom, men håller fortfarande social distans och är generellt isolerad, säger prins Charles i videon.

Hyllar sjukvården

I uttalandet hyllar kungligheten den brittiska sjukvården som bekämpar virusutbrottet. Han betonar även vikten av att alla sjukvårdsarbetare prioriteras och ges möjlighet att till exempel gå och handla mat efter sina skift.

Prins Charles konstaterar också att pandemin kommit att förändra vardagslivet för hela Storbritannien. Han riktar sig särskilt till äldre, som drabbats hårdast av smittan.

– Som vi alla lär oss, är detta en märklig, frustrerande och ofta obehaglig upplevelse, då närhet till familj och vänner inte längre är möjlig, och de normala strukturerna i livet har avlägsnats, säger prins Charles.

”Ovanlig och orolig tid”

Under tisdagen såg Storbritannien sin mörkaste dag hittills vad gäller dödsfall. Bara under dygnet bekräftades att 563 personer avlidit.

Totalt har mer än 2 300 personer dött i Storbritannien av covid-19, och mer än 29 400 har smittats.

– Under en sådan ovanlig och orolig tid i alla våra liv tänker min fru och jag särskilt mycket på alla de som har förlorat sina nära och kära under svåra och onormala omständigheter, och de som har behöver gå igenom sjukdomen isolerade och ensamma, säger prins Charles i sitt uttalande.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Så skyddar sig världens rikaste från att smittas

Prins Charles testade positivt för covid-19 förra veckan.