Regeringen har presenterat hårdare restriktioner för att begränsa smittspridningen.
På måndagseftermiddagen meddelade Stefan Löfven att allmänna sammankomster begränsas till åtta personer från och med den 24 november och gäller i fyra veckor. Nuvarande regeln är 50 personer.
Det ska lämnas besked i god tid om beslutet kommer att förlängas över jul och nyår, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommer ett bud ”en bit in i december”.
– Vi står inför en ny säsong med mer resor, besök av släkt och vänner och skolledighet. Vi avser att återkomma i god tid innan jul och ge en ganska fyllig bild av hur vi ser på det och på vilka restriktioner som ska gälla, säger Johan Carlson under pressträffen.
Statsminister Stefan Löfven säger att följsamheten i dag är lägre än vad den var i våras och säger att råden är ”mycket skarpa” och ska följas av alla.
Han uppmanar alla att avstå från att gå på gym och bibliotek och att inte ha fester.
– Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt för att stoppa smittspridningen. Hitta inte på undanflykter som skulle göra just din aktivitet okej, säger Löfven.
Nya restriktioner införs
Inrikesministern Mikael Damberg säger att den nya begränsningen kan förlängas och gälla över jul – om inte smittoläget förbättras.
– Allt för många agerar som att faran är över, säger Mikael Damberg.
Detta menas med allmän sammankomst
En allmän sammankomst gäller tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – som riktar sig till allmänheten.
Exempel på allmänna sammankomster är teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter. En offentlig tillställning, som också omfattas av nya begränsningen, är till exempel idrottsevenemang.
Däremot så omfattas inte privata tillställningar som till exempel fester och begravningar av begräsningen. Inte heller restauranger omfattas av nya reglerna, men sedan tidigare får man inte sitta fler än åtta personer tillsammans.
Inrikesministern Mikael Damberg menar dock att nya begränsningen ska ses som normerande även för tillställningar som inte räknas som en offentlig sammankomst.
Detta gäller nu
Allmänna sammankomster är i dagsläget begränsat till maximalt 50 personer, men regeringen föreslår nu att det begränsas till åtta personer.
Det innebär att polisen har rätt att upplösa eller ställa in sammankomster som strider mot förbudet, så länge det är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst och inte ett privat sammanhang.
Den som bryter mot förbudet i egenskap av arrangör kan dömas till böter eller fängelse.
I oktober meddelade regeringen att de införde undantag för till exempel teatrar och idrottsevenemang och då tillät upp till 300 personer.
Undantaget ligger kvar men alla regioner i Sverige ligger nu kvar på maxtaket på 50 personer – som från och med 24 november blir åtta personer.
Inrikesministern säger att regeln ska bli normen även för andra privata sammanhang som inte omfattas av någon lag.
På pressträffen meddelade finansmarknadsministern per Bolund att man tar bort undantaget för sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen – även kallat trubadurundantaget, som även gäller sportevenemang.
– Självklart kommer vi se över behovet av ytterligare stöd till sektorer som kan behöva det, säger Per Bolund.
Elitidrotten kommer dock få fortsätta spela sina matcher. Undantaget gäller fortsatt för en sittande publik på 300 eftersom matcherna ses som en arbetsplats, i stället för allmän sammankomst eller offentlig tillställning.
– Undantaget om 300 för sittande publik är kvar, men regionerna får precis som nu sänka gränsen. Vilket ju nästan alla regioner gjort på grund av den ökande smittspridningen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind till Sportbladet.
Regionerna väntas därmed sänka den tillåtna publiksiffran för matcher till åtta personer.
Avstå från allt som kan sprida corona
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uppmanar alla att avstå från att besöka kaféer, barer och restauranger om det inte är nödvändigt.
– Vi måste tillsammans göra vårt bästa och avstå från alla aktiviteter som riskerar smittspridning. Med gemensamma krafter är det vår fasta övertygelse att vi gemensamt kan bromsa smittan, säger han.