Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya skärpta coronaråd i tre regioner i Sverige

Lokala råd i fem regioner • Undvik gym • Möten • Kollektivtrafik.
Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Anders Tegnell.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Provtagningsskylt vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON/TT

Skärpta allmänna råd införs i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. 

Invånare uppmanas att avstå från möten, besöka butiker och undvika kontakt med personer som man inte bor med. 

Personer äldre än 15 år uppmanas undvika både idrottsträningar och matcher. 

Samtidigt kan antalet besökare på offentliga evenemang begränsas till 50 personer i regionerna. 

Spridningen av coronaviruset

5 934 personer har avlidit i coronaviruset i Sverige efter sju nya registrerade dödsfall senaste dygnet. Senaste dygnet har 3 254 nya fall bekräftats – högsta siffran sedan pandemin började. 

Nu införs skärpta allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Samtidigt förlängs råden i Uppsala i ytterligare två veckor. 

– Vi har haft en 80-procentig ökning för veckan som precis har avslutats och vi har inte sett några tecken på att ökningen minskar den här veckan, säger Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare. 

Här är de skärpta allmänna råden

Från och med den 29 oktober, och tre veckor framåt, uppmanas alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län att:

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Skärpta råd för verksamheter och arbetsplatser

Även verksamheter, såsom butiker, köpcentrum, idrottsanläggningar och arbetsplatser, omfattas av skärpta råd: 

Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Anders Tegnell säger att det finns tecken på att allt färre jobbar hemifrån. 

– Ganska stor andel av smittspridningen sker på arbetsplatsen, säger Tegnell.

Samtidigt följer Folkhälsomyndigheten frågan om skolor och universitet, men i nuläget finns inga planer på konkreta åtgärder då det inte ses som en drivande faktor för epidemin. 

”Läget är allvarligt”

Anders Tegnell säger att Sverige har en ”snabbt försämrad situation”. Maria Rotzén Östlund om situationen i Stockholmsregionen: 

– Läget är allvarligt. Även om de allra flesta är lindrigt sjuka så måste vi gå in med nygamla tankar. Vi måste förstå att vi måste ändra vårt beteende nu och komma tillbaka till hur det var under våren så att det inte blir som det var på sjukhusen i mars och april. Det bästa vi kan göra är att hålla fysisk distans på olika sätt. 

Hon säger vidare att en hemställan har skickats till länsstyrelsen för att begränsa offentliga sammankomster till 50 personer. Även Östergötland, Uppsala och Västra Götaland vill begränsa taket. 

– Det har jag fått ett positivt förhandsbesked om och det kommer vara i tre veckor från 1 november, säger Maria Rotzén Östlund. 

Här flyr människorna Paris – 70 mils köer

Se trafikkaoset: Övergav staden timmarna innan Frankrikes nya lockdown.

Anders Tegnell: Därför skärps rekommendationerna

Nu införs lokala råd i Västra Götaland, Stockholm och Östergötland.