Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Olika bud om Pfizers vaccin – så immun är du efter första dosen

15 procent färre doser – i fyra veckor.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ODED BALILTY / AP TT NYHETSBYRÅN

Det råder oklarheter kring vilket skydd Pfizer/Biontechs vaccin har efter första dosen. En rapport från Israel larmar om ett 33-procentigt skydd, medan en annan rapporterar ett skydd om 60 procent. 

Nu ska Storbritannien se över sin strategi om att ge den andra dosen först efter tolv veckor. 

Samtidigt visar sig vaccinet vara effektivt mot brittiska mutationen, rapporterar Financial Times.

Den första dosen vaccin kan vara mindre effektivt än Pfizer/Biontech tidigare indikerat, säger den israeliska smittskyddsexperten Nachman Ash enligt Times of Israel, rapporterar Sky News.

Nachman Ash menar att många israeler har insjuknat mellan den första och andra vaccindosen. 

Preliminär data från landets största vårdgivare Clalit visar att risken för att insjukna i covid-19 sjunker med 33 procent två veckor efter första vaccindosen. Maccabi, en annan vårdgivare visar däremot på statistik som visar att risken sjunker med 60 procent efter första dosen, skriver Times of Israel.  

Pfizer har tidigare sagt att deras vaccin ger 52 procents skydd efter en dos, och 95 procents skydd efter två. 

Storbritannien ska se över vaccinationsplan

Storbritannien låter invånarna vänta uppemot tolv veckor på sin andra vaccinspruta för att öka vaccinationstakten, trots att Pfizer rekommenderat att den andra dosen ska ges efter tre veckor. 

Dessa data från Israel kan dock visa att Storbritanniens strategi är fel, skriver Sky News. Den brittiska regeringen har lutat sig på forskning som säger att den första dosen kan vara upp till 89 procent effektiv.

Efter Israels varning kommer Storbritannien att titta noga på vaccinskyddet, säger regeringens medicinska chefsrådgivare Sir Patrick Vallance till Sky News. 

Sällberg: ”Inte konstigt att det avviker” 

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare på Karolinska institutet, är inte förvånad över statistiken från Israel. 

– Det är inte konstigt att det ändrar sig lite från kliniska studier till verkliga livet. I kliniska studier har man valt ut en population, när det blir massor som får vaccin kan det avvika litegrann upp eller ner, säger han. 

Han säger också att vad de israeliska vårdgivarna har kommit fram till inte nämnvärt avviker från den statistik som Pfizer presenterat. Dessutom ska vaccinet tas i två doser.

– Man har godkänt vaccinet på två doser, inte på en dos. Man hoppas att det ska vara så effektivt som möjligt efter första dosen men så är det sällan, säger Matti Sällberg. 

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare uttalat sig om skyddet man får efter en dos.

– Första dosen ger ju ett ganska tveksamt skydd, det är ju efter två doser som man får ett bra skydd, framför allt hos äldre som bor på särskilda boenden, sa han på en presskonferens tidigare i januari. 

Effektivt mot virusmutation 

Samtidigt har det visat sig att Pfizer/Biontechs vaccin är effektivt mot den brittiska varianten, uppger Financial Times. Enligt forskare finns det inget som tyder på att vaccinet fungerar sämre mot mutationen. 

Studien publicerades under onsdagen men har ännu inte genomgått referensgranskning, skriver Bloomberg

Här är biverkningarna från vaccinet

Nu publiceras en daglig rapport gällande coronasprutorna.