Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pfizers vaccin har blivit dyrare sedan i februari

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Pfizer är ett av tre vaccin som godkänts i EU än så länge.
Foto: SEBASTIAN BARROS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / SEBASTIAN BARROS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
För att få upp den sjätte dosen av Pfizers vaccin krävs smalare kanyler, det är åtminstone svårt utan.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

När Pfizer fick reda på att en del lyckas få ut en sjätte dos från bolagets ampuller började de ta betalt för den. 

Flera EU-länder sparkade bakut och krävde rabatt eftersom inte alla hade nålarna som krävs för att få upp den ”extra” dosen. 

Efter ett beslut i långbänk landade EU och läkemedelsbolaget på två veckors rabatt – vilket innebär 155 kronor extra per flaska sedan i februari.

När EU-kommissionen godkände Pfizer-Biontechs vaccin 21 december innehöll varje ampull fem doser. Åtminstone stod det så i produktinformationen. Men en del vaccinmottagningar klarade av att få upp en sjätte dos. När vaccintillverkaren insåg det började de ta extra betalt – utan att informera EU-kommissionen. 

Men det fick flera länder att protestera, eftersom alla inte hade de kanyler som behövs för att få upp den sjätte dosen. Bland andra Folkhälsomyndigheten sa att de inte tänkte betala fakturan förrän det hela var utrett. 

Rabatt under en period

Pfizer gick med på att de länder som inte lyckats få upp alla doser inte skulle behöva betala fullpris – under ett par veckor. Sedan räknar bolaget med att nödvändiga kanyler införskaffats. 

Men beslutet över hur många veckor rabatten ska gälla drogs i långbänk. Richard Bergström berättade i mitten på februari att EU begärt rabatt för hela februari, vilket skulle innebära sex veckors rabatt. Det vägde då mellan sex och fyra veckor. 

I stället gällde rabatten två veckor. 

– Det har ju varit en diskussion om hur stort problemet är. Nu har Pfizer sagt – eller EU-kommissionen har kommit överens med Pfizer om att två veckor i februari i januari. Därför att de flesta länder har inga problem – eller har inte haft några problem, säger Richard Bergström.

Är du nöjd med det? 

– Jag förlitar mig på den information jag får, jag har inte varit med och förhandlat, och det baseras ju på det underlag som kommit från länderna. Så det är mer en fråga till Folkhälsomyndigheten. 

155 kronor dyrare per ampull

Rabatten infördes 18 januari, så sedan den första februari betalar alltså EU fullt pris för ampullerna.

Det finns inga officiella siffror på hur mycket Pfizers vaccin kostar, men enligt uppgifter som bland andra nyhetsbyrån Reuters tagit del av betalar EU motsvarande 155,5 svenska kronor per dos. Det är uppgifter som även flera tyska medier har.
Det skulle betyda att priset per flaska stiger från 777,50 till 933 kronor.

Sverige kommer, precis som de andra länderna i EU som har begärt rabatt, att slippa betala för den sjätte dosen under två veckor – så länge den inte använts. 

– Man behöver inte räkna varje dos, utan det görs en enkät och sen får du tillbaka de pengarna, berättar Richard Bergström. 

Av Sveriges 20 regioner som svarat på frågan är det bara en, Värmland, som uppger att de har problem med att få tag i de smalare nålat som krävs för att få upp den sista dosen - men de brukar lyckas få upp den sjätte dosen ändå.