Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Personalens hopp om omikron: ”Ett vägskäl”

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, flaggar för en ökad smitta: ”Det kommer skölja över Sverige ordentligt”, säger han.
Linus Hansson, ST-läkare och skyddsombud på intensivvårdsavdelningen vid Östra sjukhuset.
Christina Sjöberg, överläkare och huvudskyddsombud vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Iva-personal på Östra sjukhuset i november 2020.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen är på allra högsta nivå.

Samtidigt är antalet inlagda på sjukhusen en tredjedel så många som under toppnoteringen förra vintern.

– Det är en nervös tid, det är som att man står lite vid ett vägskäl och hoppas att patienterna inte ska bli så dåliga som de blev i förra vågen, säger Linus Hansson, ST-läkare och skyddsombud på intensivvårdsavdelningen vid Östra sjukhuset i Göteborg.

Den 6 januari förra året vårdades 389 coronapatienter på iva, och 2 593 patienter på landets övriga vårdavdelningar.

Det är den högsta noteringen någonsin, enligt Socialstyrelsen.

Nu i veckan, på onsdagen, intensivvårdades 115 patienter med covid-19, och 825 på andra avdelningar.

Men i takt med den ökade smittan har patienterna blivit allt fler.

I exempelvis Västra Götaland har antalet covidpatienter mer än fördubblats jämfört med måndagen förra veckan.

Christina Sjöberg är överläkare och huvudskyddsombud på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där hon sett hur trycket på vårdavdelningarna ökat stort – men inte på samma sätt på iva.

– Det är extremt pressat på hela sjukhuset och kolleger som fått gå in och ta extrapass. Men det har inte blivit den här riktigt dramatiska beläggningen på intensivvården än.

”Annat ansikte av pandemin”

Antalet som behöver intensivvård ligger på en stabil nivå sedan före jul på Sahlgrenska. 

På fredagen var det fem personer.

– Det är ett helt annat ansikte av pandemin, säger Linus Hansson, ST-läkare och skyddsombud för läkarföreningen på intensivvårdsavdelningen.

Han beskriver hur det känns som om han och kollegerna står i ett vägskäl – eftersom det ofta är efter runt 10 dagar som patienterna behöver intensivvård.

– Förhoppningsvis är det som experterna tror, att omikron är mindre farlig i det individuella fallet och att färre blir så sjuka. Samtidigt kan man också göra matte på det, om smittspridningen mångdubblas så riskerar ju belastningen på iva att öka i alla fall.

Oklart om det följer delta

Socialstyrelsens tillförordnade krisberedskapschef Taha Alexandersson uppgav i veckan att det ännu är oklart hur omikron kommer påverka sjukhusbeläggningen, men att de förväntar sig fler patienter.

Tomas Bergström, seniorprofessor i virologi vid Göteborgs universitet, är hoppfull kring att antalet iva-fall ännu inte har ökat så mycket.

– Det är ett litet steg åt rätt håll. Men samtidigt är det länge sedan vi hade en infektion som ledde till så mycket iva-vård totalt sett.

Han säger att det hela tiden varit tydligt att coronaviruset är ”extremt smittsamt” – mer än mässlingen – och att det är naturligt att omikronvarianten nu smittar fler än någonsin.

– En uppåtgående genotyp är alltid mer smittsam än den som håller på att dö ut. Det kommer aldrig minska sin smittsamhet, och det hör till det här virusets egenskaper.

Steget efter storstadsregionerna

I Dalarna beskrivs covidsituationen på sjukhusen nu som ”kontrollerad men ansträngd”. 

Även där har det högsta antalet fall per vecka sedan pandemins början noterats.

– Men det har vi lyckligtvis inte sett än, är genomslaget vad gäller antalet inneliggande covidpatienter. Min känsla, utan att ha några säkra data, är att det är lite fler som är lite lindrigare sjuka, säger Erik Degerman, verksamhetschef för infektionskliniken i regionen.

I Dalarna ser man däremot en större press på intensivvården, men det beror inte bara på covid-19 utan även på andra diagnoser, säger Erik Degerman.

– Men vi befarar att det kommer fler patienter de närmsta veckorna nu när smittan ökar så mycket. Vi brukar ligga någon vecka efter storstadsregionerna också.

Varnar samtidigt: Det är deltavarianten vi behöver se upp med.