Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personal på boende vägrar hjälpa coronasmittade äldre

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Personal på ett boende i Stockholm har vägrat gå in till äldre med coronasmitta.
Foto: Shutterstock
Bristen på skyddsutrustning och information gjorde att personal inte vågade gå in.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Bristen på skyddsutrustning och information gjorde att personal inte vågade gå in till äldre med coronasmitta.
Det rapporterar Ekot efter granskning av ett coronadrabbat äldreboende i Stockholm.  
Anställda berättar att de äldre har fått ligga i urin och avföring när personal vägrat gå in. 

Sveriges Radios Ekot har granskat ett av de boenden som var först med att rapportera om coronasmitta. 

Fruängsgården, som ligger i södra Stockholm fick in corona på boendet i mitten mars. Sedan dess har 30 personer dött av smittan på boendet, berättar anställda för Ekot. 

Boendets ledning vill inte kommentera de eventuella dödsfallen. Men enligt granskningen har 22 personer registrerats som avlidna i folkbokföringen den senaste månaden. 

Använde tvättlappar som munskydd

En anställd på boendet berättar:

– Tänk dig, du går in till patient och vet ingenting om du får corona eller inte. Det här kommer sprida sig överallt eftersom de hyr in personal som inte är vana. Det är kaos.

Personal menar att hanteringen av smittan har sköts dåligt. De har fått för lite information om hur de äldre med covid ska vårdas och vilka som var smittade. 

Anställda berättar att de har använt bland annat tvättlappar och toalettpapper som munskydd.  

Och enligt granskningen har sjuka patienter har hittats liggandes i sin egen urin och avföring eftersom en del av personalen inte vågat gå in till dem

Fått ligga i avföring och urin 

Enhetschef Marie Bergström bekräftar att personal har vägrat gå in till Covid-sjuka. Men säger samtidigt att vittnesmålen om vanvården av de äldre är en överdrift. 

– Jag kan återkoppla till det som varit det värsta under den här perioden, och det är personalens rädsla. Absolut, säger Marie Bergström. 

Hon säger att det är en ”stark överdrift att påstå att brukare har ”legat i urin och avföring”, men att hon är medveten om att personal vägrat jobba med covidpatienter, och sjukskrivit sig i stället.

– Det här är en väldigt speciell situation att jobba i och jag kan säga att det har varit en krisperiod och är egentligen fortfarande, även om den är lugnare nu. Det har hela tiden varit en jakt på skyddsmaterial och personal, säger hon. 

Johanna Sandwall: ”naturligt att fler dör på boenden”

Hälften av de äldre som dött av covid-19 har bott på särskilt boende

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan