Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påsken kan bli avgörande för smittspridning i Sverige

Se Expressens specialprogram om cornaviruset med intervjuer av bland andra Stefan Löfven och Carl Bildt.
Fullt med folk på en uteservering på Medborgarplatsen i Stockholm.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Det fina vädret har lockat ut folk i vårsolen, särskilt i Stockholm.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Svenskarna kan ha nått sin gräns för att frivilligt distansera sig från andra människor.

Det skriver Anders Lindholm från Demoskop på DN Debatt.

Nu blir påsken ett test för hur länge den svenska linjen håller, enligt honom.

Sverige har valt en annorlunda linje i kampen mot coronaviruset. När andra länder stänger ner stora delar av samhället och inför tvingande förbud satsar Sverige i stället på frivillig social distansering.

Men nu står denna linje inför ett test.

Det menar Anders Lindholm, senior advisor på opinionsundersökningsföretaget Demoskop. På DN Debatt för han ett långt resonemang kring hur svenskarna nu ser ut att närma sig sin gräns.

”Nu väntar påsken runt hörnet och det kan förväntas att frivilligheten att inte umgås i större sällskap kommer att utmanas”, skriver Anders Lindholm.

Demoskop: Kulmen av coronaoro har nåtts

Demoskop följer människors syn på coronautvecklingen och deras agerande sen den 15 mars. Företaget genomför 200 intervjuer varje dag och redovisar sen ett snitt för de senaste två dagarna.

Och enligt Demoskop har kulmen i oron redan nåtts.

Den nåddes den 3 april, då 68 procent av de tillfrågade trodde att coronaläget skulle bli värre. 24 procent trodde att det skulle bli bättre.

Nu – en knapp vecka senare – är de som tror att läget blir bättre ungefär lika många som de som tror att det blir sämre.

Anders Lindholm: ”Har närmat sig sin gräns”

Anders Lindholm skriver att den minskade förväntan på en negativ utveckling gör att människor sänker garden.

”Trots att smittspridningen fortsätter och att uppmaningarna till social distansering blir allt skarpare har allmänhetens benägenhet att bete sig enligt råden inte ökat nämnvärt under de senaste dryga två veckorna. Om det är en hög eller låg nivå att 76 procent tänker undvika att gå ut och roa sig under den kommande veckan, och att 68 procent tänker undvika att umgås med vänner och bekanta, kan man diskutera. Men att nivån är så pass stabil trots allt skarpare offentliga signaler kan tolkas som att att potentialen för frivillig distansering har närmat sig sin gräns”, skriver han på DN Debatt.

Enligt Anders Lindholm kan man se att den sociala distanseringen i vissa fall redan har börjat avta.

Påsken kan bli en prövning för svenska linjen

”Att människor i ökande utsträckning försöker återgå till någon form av vardag är förmodligen samhällsekonomiskt bra, men frågan är vad det innebär för den kurva som skulle plattas ut. Få nyheter talar för att Sverige ännu nått kulmen i krisen. Ändå finns en tendens att se mindre allvarligt på den”, skriver han.

Han punktar upp möjliga orsaker till svenskarnas förändrade syn, varav en är våren och påsken - då det finns en ”stark drivkraft” att umgås socialt.

”Möjligen närmar vi oss nu gränsen för den distansering som kan uppnås genom frivillighet, och att vi går in i en fas där fler börjar tröttna på det sociala undantagstillståndet och snarare oroa sig för ekonomin. Påsken blir ett test på hur långt den svenska linjen håller”, skriver Anders Lindholm på DN Debatt.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Statsepidemiologen tror att mörkertalet är stort över smittade.