Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överläkarens vädjan: ”Jag blir förtvivlad”

Bilder från demonstrationen i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilder från demonstrationen i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilder från demonstrationen i Stockholm.
Överläkaren Johan Sturyd.
Foto: SVERIGES LÄKARFÖRBUND
Bilder från demonstrationen i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilder från demonstrationen i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilder från demonstrationen i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 8

Polisen har beslutat att upplösa en större protestmarsch mot coronarestriktioner i Stockholm – och ett antal personer har avlägsnats.

Hundratals samlades i Vasaparken där folkmassan befann sig på slutet.

– Nu jobbar vi med att se till att alla har förstått att den är upplöst, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

Direktrapport: Coronaviruset

Den 6 mars tågade en folkmassa genom Stockholm i den så kallade ”Tusenmannamarschen för frihet och sanning”, och flera poliser skadades när demonstranter avlägsnades.

På lördagen arrangeras en ny protest i huvudstaden, som hittills går lugnare till.

Ett längre demonstrationståg begav sig från Norra bantorget vid 14-tiden, utrustade med megafoner och plakat. De ropade bland annat ”älska polisen” och ”skydda våra barn”.

Polisen kan avlägsna folk

Klockan 14.06 fattade polisen beslut om att upplösa den otillåtna allmänna sammankomsten, och har gjort försök att avlägsna demonstranter från gatorna.

– På ett tålamodigt och tydligt sätt, vill jag betona. Det här kan ta tid, men det ska det göra.

Polisen gör ingen uppskattning om hur många som samlats, men enligt uppgifter från Expressens team på plats har det varit hundratals. Vid Vasaparken samlades gruppen vid 15-tiden för att sjunga kärlekssånger och hålla tal. Polisen har avlägsnat ett antal personer från platsen.

– Vi började prata med arrangören och sa att nu är ni fler än åtta, hur löser vi det här? Det hade inte avsedd effekt utan det fortsatte, och nu jobbar vi med att se till att alla har förstått att den är upplöst, säger Carina Skagerlind.

Läkarens ilska mot tåget

Överläkaren Johan Styrud vid Danderyds sjukhus är mycket kritisk till att arrangörerna gör det här när smittspridningen är så hög.

– De tar inte ansvar för sina andra, vi måste ta ansvar för alla människor i det här landet.

Inför helgen har regionen gått ut med att det är ett tufft läge på akutsjukhusen, med 97 covidpatienter inom intensivvården.

– Jag blir förtvivlad, för folk förstår inte vad det är för sjukdom vi håller på med. Man förstår inte att även unga människor kan bli väldigt sjuka och till och med dö. Det här är helt oaktsamt, säger Johan Styrud.

Står upp för ”människans frihet”

Yeshua Atyaananda är en av personerna som vill delta i demonstrationen, eftersom han anser att mötesfriheten är så viktig.

– Det är människans frihet helt enkelt som vi står upp för. 

Han säger att han hade tagit restriktionerna på större allvar om dödligheten i viruset var högre, och att han inte delar bilden ”fullt ut” om att coronaviruset smittar när man är nära andra i stora grupper.

– Alla sanningar kan inte komma fram helt enkelt.

Johan Styrud befarar att demonstrationerna kan leda till ökad smittspridning.
Gusten Holm rapporterar från demonstrationen i centrala Stockholm

Se demonstrationerna 20 mars: