Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överläkarens rädsla efter höga dödstalen

I nuläget har Sverige 20 gånger fler dödsfall än Norge. Frode Forland, statsepidemiolog i grannlandet, om vilka beslut som kan ha påverkat.
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.
Foto: Sveriges läkarförbund / Sveriges läkarförbund
Dödstalen är snart uppe i 7 000 människor.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

174 inrapporterade dödsfall senaste dygnet. 

117 i går, och snart har Sverige över 7000 döda. 

– Jag är verkligen oroad över den snabba utvecklingen på dödstalen. Det är en reaktion på hur vi levde för en månad sen, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. 

De inrapporterade dödsfallen på grund av corona har skjutit i höjden. Under onsdagen rapporterades 174 nya dödsfall in till Folkhälsomyndigheten.

Detta betyder inte att alla personerna har avlidit det senaste dygnet, men klart är att fallen har rapporterats in under det senaste 24 timmarna. Det kan också finnas en eftersläpning i siffrorna.

– Det är förskräckliga tal, säger överläkaren Johan Styrud, och betonar att även om man inte tittar på siffrorna dag för dag, så ser det illa ut.

– Veckotrenden är verkligen också åt fel håll. VI är ju ny i fas två av det här och det ger tråkiga vibbar inför julen. Nu kan vi inte lätta på restriktionerna.

”Vi måste hålla ut” 

Styrud berättar att han tror att läget är en spegling över hur vi levde tidigare under hösten, innan de hårdare restriktionerna sattes in.

– Man såg bilder på hur folk umgicks med varandra i början på hösten. Det är en reaktion på det. Nu måste vi hålla ut tills det här är över. 

Det var i mitten på november som regeringen började införa nya restriktioner. Den 16 november infördes gränsen på åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Veckan innan infördes alkoholstopp på krogar efter klockan 22, och Löfven har i tal efter tal uppmanat svenskarna att ”ställa in allt” och inte umgås med personerna som man inte bor med.

Scenariot: Toppen i mitten på december

Under gårdagens pressträff sa Anders Tegnell att Sverige kan ha nått ”en slags platå” och flera experter är eniga om att antalet smittade inte ökar lika kraftigt längre, även om det ökar.

Enligt Folkhälsomyndighetens eget scenario, skulle vi nå peaken av våg två i mitten på december. 

Johan Styrud hoppas att det stämmer, och att utvecklingen då blir samma som förra gången, när kurvan vände.

– Under våren gick det upp. Men sen, när det väl vände så vände det fort. Vi får hoppas att det blir så. 

Läkaren: ”Folk måste förstå”

Styrud är dock väldigt oroad efter att ha tagit del av rapporteringen om trängsel som kom under förra veckan, när det var Black Friday. 

– Det var oroväckande. Och nu är ju smittan nere även bland yngre människor. Så folk måste förstå att detta är en allvarlig sjukdom. 

Totalt har nu 6972 personer avlidit av corona i Sverige. 


Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Se mer:

Folkhälsomyndigheten meddelade i går att besked om julen kommer först nästa vecka. Tobbe Lundell på SJ berättar om hur det påverkar tågresandet i jul.
Tre vaccin är beställa till Sverige. De kommer att förvaras på ett centrallager innan de distribueras ut till regionerna. Äldre, riskgrupper och vårdpersonal vaccineras