Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron: Inte möjligt att stoppa spridningen av nya mutationen

Med mindre än en vecka kvar innan den första personen i Sverige väntas vara vaccinerad fortsätter antalet avlidna per vecka att öka. Nu har Sverige passerat ytterligare en milstolpe i pandemin, och totalt har 8167 bekräftats avlidna med covid-19.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten vid tisdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet avlidna med covid-19 i Sverige har nu passerat 8 000 – och samtidigt ser smittan ut att öka snarare än minska.

Och Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten tror inte att den nya muterade virusvarianten från Storbritannien går att stoppa.

– Vi tror inte, om det nu är så att den har 70 procents ökad smittsamhet, vilket har rapporterats, att det kommer vara möjligt att hålla tillbaka spridningen av den här varianten. 

På tisdagen rapporterades 174 avlidna med covid-19 i Sverige.

Totalt har 8 167 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 389 439 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Just nu ser sjukdomsfallen ut att öka snarare än minska.

– Vi har ett mycket stort antal nya fall, det är fortsatt ett allvarligt läge i Sverige. Vi ser ingen minskning på nationell nivå utan snarare en ökning. Vi har inte kunnat konstatera någon ökning i antalet iva-fall, men där finns en eftersläpning i statistiken, sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på tisdagens pressträff.

Tegmark Wisell: Inte möjligt att stoppa muterade viruset

I helgen blev det känt att en muterad variant av coronaviruset hittats i Storbritannien. Varianten uppges vara upp till 70 procent mer smittsam än den tidigare vanliga varianten.

Folkhälsomyndigheten uppmanar inresande från Storbritannien att stanna hemma minst sju dagar, undvika kontakt med andra så långt det går och att testa sig snarast efter ankomst till Sverige samt att ta ytterligare ett test efter fem dagar. 

Myndigheten har också ställt sig bakom regeringens beslut om att kraftigt inskränka möjligheterna att resa till Sverige från Storbritannien och Danmark, där virusvarianten också har hittats.

På pressträffen frågade Vetenskapsradion om det är en ny hållning från Folkhälsomyndigheten att införa åtgärder innan det är helt bevisat att den nya varianten är mer smittsam.

Men enligt Karin Tegmark Wisell handlar det inte om någon ny hållning:

– Det här är tillfälliga åtgärder för att vinna tid, och i en situation där vi har vaccinationerna nära anstående. Vi tror inte, om det nu är så att den har 70 procents ökad smittsamhet, vilket har rapporterats, att det kommer vara möjligt att hålla tillbaka spridningen av den här varianten. Men i det här läget ser vi det som angeläget att göra det som är möjligt för att hålla tillbaka. 

Att den nya virusvarianten verkligen är mer smittsam är mycket troligt, enligt Karin Tegmark Wisell.

– Man har från Storbritannien gått ut väldigt tydligt med att så här är fallet. Så även om vi inte har den slutgiltiga evidensen, så är vi i ett kritiskt läge nu och det finns en hel del underlag från Storbritannien som talar för att den har en ökad smittsamhet. Så vi vinner tid.

Skärpta råd till handeln träder i kraft

Från och med onsdagen införs besöksförbud på särskilda boenden i 29 svenska kommuner. Förbudet gäller till och med den 12 januari.

Med start på onsdagen uppmanas också butiker, köpcentrum och träningsanläggningar bestämma ett maxantal personer som får vistas i lokalerna samtidigt.

– Vi har haft en nära dialog med Svensk Handel och Fastighetsägarna. Det är viktigt att komma ihåg att många sköter sig väldigt bra och har säkra miljöer. Men vi tror att dessa skärpta råd kan ge en ytterligare dämpande effekt på smittspridningen i det kritiska läge som vi nu befinner oss i inför helgerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Systembolaget håller öppet

Folkhälsomyndigheten har också riktat en stark uppmaning till handeln att inte ha någon fysisk mellandagsrea i år. Svensk handel har efter dialog med Folkhälsomyndigheten gått ut med att det inte är förbjudet att ha mellandagsrea men det måste ske på ett säkert och tryggt sätt.

Förra veckan rekommenderade Folkhälsomyndigheten att kommuner och regioner ”omedelbart stänger all verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig”. Systembolaget, som ju är ett statligt ägt bolag, håller dock öppet som vanligt.

– Vi har inte tagit ställning till den frågan, men det vi anser är att det är en arbetsplats, och precis som alla andra arbetsplatser så ska man beakta: hur säkrar man arbetsmiljön för sina anställda? Sen är det också en handelsplats. De rekommendationer som finns där är att man ska säkerställa att det är en smittfri handel som sker, säger Karin Tegmark Wisell.

Forskaren: "Då har vi inga medel att få stopp på pandemin".