Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 300 smittade på sjukhuset – hårda kritiken

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Undersköterskan Mathilda Nyquist och fysioterapeuten Rasmus Tågerud utför rehabövningar med en patient, på Rehabiliteringsmedicinska mottagningen vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Provtagningstält utanför Akademiska sjukhusets infektionsklinik i Uppsala.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen, har tidigare klargjort att ansvaret för inköp av skyddsmaterial ligger på kommuner och regioner.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Från vänster: Johanna Sandwall, Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsorådet, Socialstyrelsen, och Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges kommuner och regioner, get en uppdatering om läget inom sjukvården under en pressträff.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Över 300 personer bland vårdpersonalen på Akademiska sjukhuset i Uppsala har testat positivt för covid-19.

Nu kommer kritik från facket om bristen på skyddsutrustning för personalen.

– Man borde haft munskydd och visir från början, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud vid fackförbundet Saco, till SVT. 

I mitten av maj kunde Region Uppsala konstatera att 300 vårdanställda vid Akademiska sjukhuset i Uppsala testat positivt 

Det motsvarar nära 14 procent av alla i personalen som testades, och omkring fem procent av all vårdpersonal på Akademiska sjukhuset.

– Det är som i samhället i övrigt – det finns en spridning och vi vet inte hur smittan kommit in och förts vidare, säger Mikael Köhler, tf sjukvårdsdirektör, till SVT.

”De skulle skärpt riktlinjerna”

Nu riktas skarp kritik mot sjukhusledningen, för att de, enligt facket, inte höjde kraven på skyddskläder i tid.

– Man skulle ha skärpt riktlinjerna och använt både visir och munskydd vid allt patientnära arbete, säger Knut Bodin till SVT och tillägger:

– Det är större risk att jobba på de här avdelningarna än på en covid-avdelning där man vet att patienten är smittad och har en helt annan skyddsnivå.

Ansvar ligger på regionen

Beslut om när vårdpersonal ska använda munskydd eller visir är en medicinsk åtgärd, vilket innebär att regionens Smittskydd ska kopplas in, innan beslut tas för dess sjukhus.

– Man behöver koppla in det lokala smittskyddet och göra ett övervägande, ihop med alla andra åtgärder, har Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges kommuner och regioner, tidigare förklarat under en av myndigheternas gemensamma pressträffar.

Att se till att det finns tillräckligt med skyddskläder för vårdpersonal ligger även det på regionerna, förklarar Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall i en intervju med Expressen TV.

– Vi har jobbat med den här frågan sedan februari, egentligen, och har försökt från nationell nivå göra inköp för att komplettera inköp som kommuner och regioner gör, sade hon då.

Anders Tegnell vill lätta på förbudet – nya rekommendationer för äldre presenteras under tisdagen.