Över 10 000 döda – FHM:s besked: Kommer att öka

Så här sa Karin Tegmark Wisell vid FHM under torsdagens presskonferens om att över 10 000 svenskar nu avlidit.
Antalet avlidna i olika åldersgrupper.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Antalet avlidna per vecka.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Nu har över 10 000 människor dött med covid-19 i Sverige. 

Och enligt Folkhälsomyndigheten kommer dödsfallen att fortsätta öka. 

– Vi förväntar oss tyvärr att dödsfallen kommer att fortsätta, säger Karin Tegmark Wisell. 

KI-professorn svarade på läsarnas frågor om vaccinSedan i går har 351 nya dödsfall med covid-19 rapporterats i Sverige och därmed har landet passerat 10 000 döda. Det framgick på torsdagens presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen. 

Enligt Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, kommer dödstalen att fortsätta stiga. 

– Vi har över 10 000 rapporterade avlidna i Sverige och vi förväntas oss tyvärr att ökningen kommer att fortsätta i och med att vi har en omfattande smittspridning i landet fortfarande, sa hon på pressträffen. 

Samtidigt som smittspridningen fortsätter att ligga på en hög nivå i Sverige finns dessutom fortfarande en eftersläpning i statistiken efter julhelgen.

Åldrarna där flest dör 

Fördelningen bland döda i olika åldersgrupper ser ut på samma sätt som i våras, uppgav Folkhälsomyndigheten. Det stora antalet dödsfall finns i gruppen 80 år och äldre. Det finns även ett större antal som avlider i gruppen 70 till 80 år jämfört med övriga grupper.

– Budskapet är att det här är en sjukdom där vi har en omfattande smittspridning och vi har ett stort antal döda. Det finns döda i princip alla åldersgrupper, men det är en väldig skillnad beroende på vilken åldersgrupp man tittar på, säger Karin Tegmark Wisell. 

Sämre läge i södra Sverige

Andra vågen har också slagit hårdare mot vissa regioner. Flera av regionerna i södra Sverige ligger nämligen högre än rikssnittet när det gäller antalet konstaterat smittade. Även Västra Götaland har många konstaterade fall. Stockholm däremot ligger något lägre än rikssnittet, men har fortsatt många fall, berättade Tegmark Wisell.

Under presskonferensen fick Tegmark Wisell också en fråga om den svenska strategin, och vad som kan sägas om den nu när Sverige har över 10 000 döda.

Svaret om svenska strategin 

Då svarade hon:

– Den svenska strategin måste utvärderas av andra och vi ser fortfarande att det är viktigt att invänta alla data och all utkomst vad gäller olika sektorer i samhället. Självklart är det mycket mycket tråkigt med det höga antalet dödsfall och något som vi ju önskat inte skulle ha skett. 

Sammanlagt har 518 783 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

https://datawrapper.dwcdn.net/Aoe3Z/7/

Professorn svarar på läsarnas frågor om vaccin

KI-professorn svarade på läsarnas frågor om vaccin i ”Dina frågor” på torsdagen.Vilka kan ta vaccin? • Är egna antikroppar bättre? • Är det skillnad på Vaccinen?