Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oväntade resultatet efter andra Pfizer-sprutan

Virusforskaren Ali Mirazimi berättar att andra dosen av covid-vaccinet även kan skydda mot andra virus.
Studien från Standfords universitet visar att vaccin kan skydda mot andra virus.
Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA
En T-cell.
Foto: DAVID SCHARF / SCIENCE PHOTO LIBRARY/IBL

Det har under vaccinationstiden stått tydligt att den andra dosen mRna-vaccin, från Pfizer eller Moderna, är av yttersta vikt för ett gott skydd mot covidsjukdom.

En ny forskningsstudie från Stanford universitetet i Kalifornien visar att den andra dosen också kan skydda mot andra virus.

De mRna-vaccin (Pfizer & Moderna) som används mot covid är som bekant relativt nybruten mark. Det är klarlagt att de ger ett gott skydd mot svår och vanlig covidsjukdom, där i synnerhet den andra dosen är av stor betydelse för kroppens immunförsvar. Men vad mer händer egentligen i kroppen efter den andra dosen?

Den frågan ställde sig Bali Pulendran, professor i bland annat patologi vid universitetet Stanford, Kalifornien. 

– Vi har en helt ny typ av vacciner som nu används på människor, och som visat sig vara väldigt effektiva. Så frågan var, exakt hur fungerar de? Hur stimulerar de immunförsvaret? Och vilken typ av immunsvar innebär det, säger han till tidningen The Scientist

Oväntade resultatet

Han och en grupp forskare lät undersöka 56 friska personer flera gånger före både första och andra dosen, men också efter. Nu har resultaten publicerats och som väntat gav både första och andra dosen en ökning av antikroppar i blodet – men det fanns också oväntade fynd.

– Den (andra dosen reds. anm.) stimulerade en mångdubbel ökning av antikroppsnivåer, gav ett fantastiskt T-cells-svar som inte fanns efter enbart den första sprutan och ett markant förstärkt naturligt immunsvar, säger Pulendran i ett pressmeddelande.

Dessutom ökade andelen monocyter, en slags antivirala gener, i blodet från 0,01 procent till hela 1 procent. Pulendran menar att kluster av monocyter faktiskt kan skydda mot andra virus än bara sars-cov-2.

Experten: ”Vi kan behöva kombinera olika vaccin”