Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron växer: ”Risk att det ökar ännu mer nu”

Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna
Foto: Region Dalarna
Mycket folk i centrala Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Fler covidpatienter intensivvårdas nu än vid toppen av vinterns andravåg.
Foto: STEFAN HÖRBERG / TT NYHETSBYRÅN RITHUSET

Fler covidpatienter intensivvårdas nu än vid toppen av vinterns andravåg.

I Region Uppsala är antalet intensivvårdade det högsta under hela pandemin.

Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka i flera län.

I Region Dalarna konstaterades förra veckan 1 469 nya fall, vilket är den högsta siffran hittills.

– Det finns en risk att det kommer att öka ännu mer, säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund till SVT Nyheter.

På måndagen intensivvårdas 392 personer för covid-19 i Sverige. Det är fler än vid toppen av coronapandemins andravåg runt årsskiftet, då så mest 387 covidpatienter fick intensivvård.

Under första vågen var antalet intensivvårdade ännu högre. I slutet av april 2020 intensivvårdades som mest 558 patienter med covid-19 samtidigt.

Region Uppsala rapporterar dock den högsta siffran hittills under pandemin. 30 covidpatienter intensivvårdas på måndagen, vilket kan jämföras med som mest 26 i april förra året.

Ökad smittspridning i flera län

Samtidigt fortsätter antalet bekräftade fall av covid-19 att öka kraftigt i flera län.

I Västerbottens län har smittspridningen skjutit ny fart efter några veckors minskning, enligt ett pressmeddelande från regionen.

Förra veckan konstaterades 646 fall, vilket är en ökning med 179 jämfört med veckan innan.

”Ökningen sker i hela länet och mycket tyder på att påskhelgen och påskledigheten har bidragit till den. Det är nu mycket viktigt att bromsa smittspridningen”, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Även i Dalarna ökar smittspridningen. Förra veckan konstaterades 1 469 fall av covid-19 i länet, vilket är den högsta siffran hittills under pandemin, skriver SVT Nyheter.

Oro för fortsatt ökning

Biträdande smittskyddsläkaren i Region Dalarna, Helena Ernlund, är nu orolig för att smittan kommer att öka ännu mer när många återvänder till arbete och skola efter påskledigheten.

– Vi har sett förut att det ökat när man kommer tillbaka efter lov. Och när vi ser att det ökat så här mycket nu under lovet gör det ju såklart att det finns en risk att det kommer att öka ännu mer, säger Helena Ernlund till SVT.

Jämtland Härjedalen är ett tredje län där antalet fall ökade kraftigt förra veckan. 607 fall av covid-19 konstaterades, vilket är 52 procent fler än veckan innan, rapporterar SVT Nyheter.

Italiens dödstal fortsätter vara höga.
Hoppet: ”Vi har en kraft som motverkar det här”.