Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Organiserade smittspridning av covid-19 i Jämtland

Polisen i Östersund utredde uppgifter om att gymnasieelever aktivt försökt bli smittade och sprida smitta av covid-19.

De har nu lagt ned anmälan.

– Vi kan inte få någon misstänkt i det här ärendet, säger Niklas Stjernlöf, jourhavande förundersökningsledare.

Allt började med ett tips under söndagen om att elever på en gymnasieskola i Östersund sökte upp sjuka personer för att själva bli smittade med covid-19.

Planen ska ha sedan ha varit antikroppar till studenten, vilket SVT Jämtland rapporterade om.

– I går kom det in ett tips från en person i Jämtlands län om att elever på en gymnasieskola i Östersunds kommun, okänt vilken, avsiktligen sökt upp andra elever som har covid-19, för att själva bli smittade. Det i syfte att skapa antikroppar för att själva kunna vara friska till studenten, säger jourhavande förundersökningsledare Niklas Stjernlöf.

Han lade ned anmälan vid 13.30-tiden, efter att ha förhört tipsaren.

”Omöjligt att utreda”

– Det ska ha spridits på en app som heter Jodel och vi har inga målsägande, misstänkta eller vittnen, säger Niklas Stjernlöf.

Polisen utredde tidigare brott, med rubriceringen ”spridande av smitta”, i fall av att personer skulle ha smittat andra mot deras vilja.

– För våran del kunna utreda det är i princip omöjligt i nuläget, säger Niklas Stjernlöf.

Skolorna har information om företeelsen, enligt polisen, som tror att samma uppgifter kan ha spridits på flera håll i landet.

– Ett sådant agerande vore väldigt dumt och farligt, både för en själv och ens familjemedlemmar. Och deras kollegor, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen till ÖP.