Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Onormalt många döda igen: "Kommer fortsätta"

Efter julen kan vi vänta oss extra hög dödlighet i Sverige. Det säger Joacim Rocklöv som är professor i epidemiologi vid Umeå universitet.
Joacim Rocklöv är professor i epidemiologi vid Umeå universitet.
Foto: MATTIAS PETTERSSON / INSTITUTIONEN FÖR FOLKHÄLSA OCH KLINISK MEDICIN
Stor trängsel på Drottninggatan. Bilden är tagen i november.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Trängsel på Drottninggatan i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Coronaviruset fortsätter att slå hårt mot Sverige.

Nu konstaterar Folkhälsomyndigheten att landet än en gång har en överdödlighet – och november var den dödligaste novembermånaden på över 100 år, enligt statistik från SCB.

– Det kommer nog fortsätta på den här höga nivån ett tag till, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi.

I Folkhälsomyndighetens förra lägesrapport undersöktes överdödligheten för vecka 46. Då bedömde man att siffran fortfarande låg inom normalspannet, även om det började synas en ökning.

Men i den senaste rapporten som tittar på vecka 47 har det förändrats:

För vecka 47 har det hittills rapporterats 1 949 dödsfall i riket, att jämföra med baslinjen för normaldödlighet på 1 788 dödsfall. Det är en statistiskt signifikant överdödlighet”, skriver myndigheten.

Störst överdödlighet i november på över 100 år 

Statistikmyndigheten SCB har analyserat överdödligheten, alltså när nivåerna är högre än snittet, och kan konstatera att november månad har det högsta överdödligheten på över 100 år. 

I november 2020 dog 8 088 personer i Sverige. Under 2015-2019 dog i snitt 7 383 personer, vilket ger 10 procents överdödlighet i november 2020. 

– Det är det högsta antalet dödsfall som uppmätts under en novembermånad sedan 1918, vilket var året då spanska sjukan bröt ut. Då avled 16 600 personer i november. Den högsta noteringen under 2000-talet var 2002, då det registrerades 7 720 dödsfall under november, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande. 

Då var befolkningen dock drygt hälften så stor, i relativa tal räcker det att gå tillbaka till 2010 för att se fler dödsfall i november. Då dog 79,2 personer per 100 000 invånare i november jämfört med 77,9 per 100 000. 

Ovanligt många döda

Överdödligheten, syns bland de som är 70 år och äldre, och i högre grad bland män än kvinnor. Vidare hittas den i östra och södra Sverige, men inte i landets norra delar, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Man ser samma mönster som när man tittar på coronadödsfallen. Det är mest 70-plussare som dör, och lite större risk för män än kvinnor, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet.

Han betonar att det finns flera faktorer som påverkar överdödligheten. Fördröjning av annan vård är en faktor – men också att restriktionerna lett till att färre smittas och dör av andra sjukdomar, som säsongsinfluensan.

– Hade vi haft en normal dödlighet i influensa och andra vanliga sjukdomar hade vi nog sett en ännu tydligare överdödlighet.

Jul brukar ge smittspridning

Under vecka 48 och 49 har coronadödsfallen legat på en hög nivå. Epidemiologen tror att en överdödlighet kan synas även under de veckorna.

– Det är nog inte omöjligt. Det verkar överlag som att vi håller en platå snarare än att gå nedåt. Det kommer nog fortsätta på den här höga nivån ett tag till, säger han.

Samtidigt är det vanligt för årstiden – även ett normalt år – att fler blir sjuka och dör kring jul.

– Precis efter julen har man extra hög överdödlighet i en rad sjukdomar. Generellt går smittspridning upp av att man träffas mellan generationer. Men då handlar det också om sjukdomar som är mindre dödliga än corona.

Överdödligheten hittills i år

Mellan januari och november 2020 har 86 729 dödsfall rapporterats in. Genomsnittet för samma period 2015–2019 är 82 651, enligt SCB:s siffror.


Det motsvarar en överdödlighet på 4,9 procent i år.

Personalen som arbetar på covid-avdelningen 85 CX på Akademiska sjukhuset i Uppsala ville sprida lite ljus mitt i allt det mörka. Därför genomförde de ett luciatåg på sjukhuset och lade sedan ut det i sociala medier.
I en intervju med CNN kommenterar microsoft-medgrundaren Bill Gates coronapandemin, och hur den har hanterats i USA. Han säger då att de kommande månaderna kan bli de värsta sedan pandemin startade.