Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Omvärldens dom: Så sköter Sverige corona

Trump: Två miljoner döda om vi följer Sveriges linje.
Bloomberg.
Foto: Skärmdump
The Guardian.
Foto: Skärmdump
Taz.
Foto: Skärmdump
Der Spiegel.
Foto: Skärmdump
NRK.
Foto: Skärmdump
VG.
Foto: Skärmdump
El Independiente.
Foto: Skärmdump
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsminister Stefan Löfven.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
1 / 10

Öppna skolor, folk på gatorna. Råd snarare än förbud.

Sverige går sin egen väg genom coronapandemin – och intresset i omvärlden är stort.

USA: Svensk corona-strategi ”riskabel”

Stora medier som New York Times, CNN och CNBS har alla de senaste veckorna rapporterat om hur Sverige, med sina relativt milda åtgärder, skiljer ut sig i förhållande till både grannländerna och resten av världen.

Även president Donald Trump har kommenterat Sveriges strategi vid två tillfällen.

Lionel Laurent, kolumnist på Bloomberg, tror att Sveriges ”avslappnade hållning” delvis beror på att regeringen inte vill förvärra ett redan allvarligt ekonomiskt läge genom att införa åtgärder som slår mot den inhemska efterfrågan på varor och tjänster. 

Ett annat skäl är enligt Lionel Laurent en stark tillit hos befolkningen: ”Till regeringen, men också en tillit till att andra medborgare gör det rätta”.

Men Sveriges ”vänta och se-strategi”, är riskabel, tror han.

”Det finns en verklig risk att Sverige till sist ändrar kurs och inför hårdare metoder, bara allt för sent, vilket utsätter landet för alla de kostnader man försökte undvika”, skriver Lionel Laurent.

Storbritannien: ”Surrealistiskt lugn”

The Guardians utsände i Malmö, Derek Robertson, skriver:

”Det råder ett surrealistiskt lugn i det sista landet i Europa som står emot nedstängning.”

Robertson slår fast att svenskar av tradition har en stark tilltro till sina myndigheter men att dödstalen stiger och att delar av forskarsamhället har börjat känna panik.

– Vi testar inte tillräckligt, vi smittspårar inte, vi isolerar inte tillräckligt, säger Cecilia Söderberg-Nauclér, professor vid Karolinska institutet, till the Guardian.

Hon är en av de över 2 000 forskare som i ett öppet brev till regeringen krävt hårdare åtgärder.

– De leder oss till en katastrof.

Tyskland: Tegnell ”den egensinnige forskaren”

Tidningen Taz förvånas över utsikten mot landet i norr där myndigheterna utfärdar råd snarare än skarpa direktiv:

”I Sverige fungerar samhället annorlunda, till och med annorlunda än hos dess nordiska grannar, som tidigt införde restriktiva åtgärder. Sverige är mycket konsensusorienterat; ömsesidigt förtroende och personligt ansvar betonas. Det är inte så mycket regeringen, utan råd från Folkhälsomyndigheten som följs”, skriver tidningen.

Der Spiegel porträtterar statsepidemiolog Anders Tegnell:

”Den magre 63-åringen gillar att bära säckiga tröjor under sina framträdanden, hans stil understryker bilden av den egensinnige forskaren, som också säger obekväma sanningar.”

Norge: Corona-strategin ”typisk svensk”

I Norge, som stängt både skolor och gränser, är intresset stort för Sveriges vägval.

”Sveriges korona-strategi: Typisk svensk”, skriver NRK i en rubrik, och konstaterar samtidigt att den svenska strategin är satt under press, med flera döda och svårt sjuka än i de andra nordiska länderna.

Tidningen VG rapporterar om att många av dödsoffren i Sverige har sitt ursprung i Somalia, något Expressen tidigare berättat om.

Nu är Oslos kommunalråd för arbetsliv, socialtjänst och mångfald, Omar Samy Gamal, orolig för att samma sak ska hända där som i Stockholm.

– Jag är bekymrad för att vi får samma situation i Norge som i Sverige, nämligen att invandrarbefolkningen utgör en stor andel av dem som dör av coronaviruset, säger han till VG.

Finland: ”Kan kosta många liv”

Finlands regering har föreslagit att stänga gränsen mellan Sverige och Finland helt. Och Finland hanterar coronakrisen klokare än Sverige, anser flera opinionsbildare i landet.

”För en gångs skull skulle det löna sig för Sverige att ta modell av Finland. Onödiga risktagningar och förhalade beslut kan kosta många liv inom riskgrupperna” skrev Hanna Gråsten, politisk reporter på Iltalehti.

Hon får medhåll av Jouko Juonala, ledarskribent på Ilta-Sanomat, som skrev så här:

”Det är värt att ställa frågan om Sverige bara slösat dyrbar tid i kampen mot pandemin.”

Artisten Erika Sirola är däremot kritisk mot den finländska linjen.

– Sverige verkar ha övervägt detta på ett annat sätt, som jag tycker är klokare. För Finlands del är jag oerhört oroad över vilka ekonomiska effekter den här nedstängningen av samhället kommer att ha, säger Erika Sirola till Svenska Dagbladet.

Spanien: ”Är svenskarna galna?”

Spanska El Idependiente inleder artikeln med rubriken ”Sverige, det enda landet i Europa som inte åläggs stanna hemma” med meningen:

”Är svenskarna galna?”

Tidningen skriver att Anders Tegnell har samma mål som övriga Europa men att hans metoder skiljer sig från grannarnas. Det land som beskrivs vara närmast Sverige i hur man hanterar coronakrisen är Nederländerna.

Om arbetslösheten skulle nå tio procent i Sverige framåt sommaren som en rapport från Swedbank gjort gällande skulle det vara ”ett riktigt drama i ett land som Sverige” enligt El Independiente. Men svenskarna litar på sina experter enligt tidningen.

– Svenskar anser att regeringen inte behöver säga till dem vad de ska göra, men de har ändå stort förtroende för forskare som Anders Tegnell. De tror att skärpta åtgärder skulle göra större skada på ekonomin. Men det finns vissa forskare som inte håller med Anders Tegnell, säger Víctor Lapuente, professor i statsvetenskap vid Göteborg och Esade, som har bott i Göteborg i flera år till tidningen.

Stefan Löfven (S): ”Kommer bli värre innan det blir bättre”

Statsministern svarar på kritiken efter att corona konstaterats på flera äldreboenden.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Inrikesministern Mikael Damberg (S) om hur Sverige bör förbereda sig i framtiden

Tar Finland som ett bra exempel.