Sydafrika var först med att slå larm om den nya virusvarianten omikron.
Nu fruktar landets myndigheter att en ny kraftig smittovåg rullar in och att den drivs av varianten – som kan vara mer smittsam än den dominerande delta-varianten.
Under söndagen registrerades 2 800 coronafall i Sydafrika, en markant ökning jämfört med föregående vecka då det i genomsnitt bekräftades 500 fall om dagen.
Epidemiologen Salim Abdool Karim fruktar att antalet dagliga fall kan ligga på omkring 10 000 i slutet av veckan.
– Vi kommer se detta på grund av snabbheten i smittspridning. Som vi såg med deltavarianten, där fallen ökade snabbt och även pressen på sjukvården, säger han vid en pressträff enligt Enca.
Hälsominister Joe Phaahla manar dock till lugn och menar att upptäckten av omikron inte skiljer sig från upptäckten av delta, enligt BBC.
– Vi har varit här förut, säger han under en pressträff.
Fler behöver sjukhusvård
Den skenande smittspridningen märks även av på sjukhusen i Sydafrika.
Enligt nya myndighetsuppgifter har antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 ökat med 63 procent sedan i början av november, skriver NBC News.
Den största ökningen har skett i provinsen Gauteng där sjukhusinläggningen ökat med 400 procent, från 120 personer inlagda den sjätte november till 580 personer nu.
Sydafrika smittskyddsinstitut uppgav i slutet av förra veckan att ”relativt” många fall av omikron upptäckts i provinsen.
Sprider sig i världen
Det första fallet av omikron bekräftades i Sydafrika den 24 november.
Fem dagar senare har fall bekräftats i minst 16 länder. Bland annat Danmark, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna, enligt NBC.
Flera av länderna har efter upptäckten kraftigt skärpt sina reserestriktioner för länder i södra Afrika – och i Storbritannien har man infört nya krav på munskydd, skriver BBC.
Det första fallet i Sverige upptäcktes under måndagen i Skåne. Två misstänkta fall har även upptäckts i Jönköping.
– Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Ännu finns det inga vetenskapliga belägg för att omikron-varianten skulle orsaka allvarligare sjukdom eller vara mer resistent mot vaccinen, men WHO undersöker saken.
Under måndagen varnade dock organisationen för att omikron kan leda till ”svåra konsekvenser” i vissa områden, skriver Reuters.