Tiotusentals människor som trängs på konsert. I pandemitider låter det som en dröm, men i Nya Zeeland är det verklighet. Önationen införde tidigt strikta åtgärder för att stoppa coronaviruset, och har sedan dess framgångsrikt brutit nya smittkedjor genom att testa, smittspåra och isolera.
Antalet aktiva fall i Nya Zeeland går att räkna på fingrarna, men det räckte med tre nya smittade i Auckland häromveckan för att tvinga två miljoner invånare att stanna hemma under en tidsbegränsad lockdown.
Strategin refereras ibland till som ”zero covid”, en slags nollvision där smittan ska elimineras. Flera länder i Asien och Oceanien lyfts som förebilder, men forskarna är splittrade om det är en möjlig linje i Europa och andra världsdelar. Nyligen presenterades satsningar på omfattande snabbtester i bland annat Danmark och Storbritannien.
– Idén om zero covid dök upp när man såg att det fanns väldigt bra exempel där man kunde få kontroll på smittan. Det blev allt tydligare att det är en framkomlig väg, att ha samhället öppet förutsatt att alla ställer upp på att testa, smittspåra och karantänsätta personer, säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
Anders Tegnell: ”Omöjligt”
Men Anders Tegnell tror att det är omöjligt att hålla covid-19 borta för alltid.
– Nya Zeeland är väldigt speciellt, och Island tycker jag att man kan tala om samtidigt. Är man villig att ta de kostnader som det innebär att stänga ner sitt land helt och hållet, och inte släppa in turister och andra, då kan man uppenbarligen hantera den här sjukdomen hyfsat bra. Det har varit återfall på både Island och Nya Zeeland då och då, men inte större att man kan hantera det, sade statsepidemiologen till Expressen tidigare i februari.
– Från tidigare pandemier har man lyckats på ett liknande sätt, i liknande länder, under begränsade tidsperioder. Hur länge man klarar av det är svårt att veta. Nu har vi ett vaccin som kan hjälpa till, men att helt hålla borta den här typen av sjukdom för alltid, om den fortsätter att sprida sig i resten av världen, skulle jag säga är omöjligt.
Många forskare delar Anders Tegnells bild. I en enkät bland 119 immunologer, infektionsforskare och virologer från 23 länder som Nature har publicerat svarade 89 procent att det är mycket eller ganska troligt att Sars-Cov-2 blir en så kallad endemi, som fortsätter spridas i begränsade områden och befolkningsgrupper. Även WHO förutspår att vi kommer tvingas lära oss leva med covid-19.
Förespråkar nollvision
Björn Olsen tycker att Sverige bör ha högre ambitioner. Inte minst eftersom viruset hittills inte visar tecken på att bli snällare, likt tidigare coronavirus som cirkulerar.
– Anders Tegnell kör vidare efter samma modell som i våras, och säger att det här kommer att bli en bakgrundssmitta som vi alltid kommer att få leva med. Jag tänkte också under lång tid att det här är något vi kommer att få leva med, om än på en låg nivå. Men viruset verkar inte bete sig som vi tänkte från början.
– Vi har fått nya mutationer som är mer smittsamma, och det kommer komma fler varianter ju längre viruset får cirkulera, vilket innebär att vi kommer fortsätta ha en hög nivå av smitta under lång tid – särskilt om mutationerna smiter undan vaccinet. Då är vi i princip tillbaka på ruta ett. Då blir vi tvungna att ta till en ny strategi. Men om detta ska lyckas måste alla vara med på tåget, annars blir viruset endemiskt, säger Björn Olsen.
Han och 28 andra företrädare för föreningen Vetenskapsforum covid-19 förespråkar en nollvision för covid-19 i en debattartikel i Dagens Nyheter. Enligt Björn Olsen krävs initialt en större nedstängning av samhället där man under tiden bygger upp en omfattande testverksamhet och får ner det så kallade reproduktionstalet.
”Behöver inte stänga gränserna”
Björn Olsen bedömer att processen mot ett mer öppet samhälle skulle ta flera månader, men att massvaccineringen kommer ta ännu längre tid.
– Just nu har vi en enorm uppförsbacke i Sverige, men jag blir mer och mer övertygad om att det här är den enda vettiga strategin för att piska ner viruset. På det sättet kommer vi släcka smittan så småningom, och sedan övervakar vi kontinuerligt genom testning. Varje gång vi hittar ett fall så smittspårar vi och isolerar.
Bara tre nya fall ledde till en lockdown för två miljoner invånare i Nya Zeeland. Hur länge kan man hålla på så?
– Till slut får du ner smittan så lågt att lockdowns blir ovanliga. Men inledningsvis måste man ta det säkra före det osäkra. En ny härd av smitta kan lätt löpa i väg. Samhällskontraktet verkar åt båda håll, där medborgarna behöver ställa upp på en del besvärliga saker för att kunna hålla samhället öppet.
Även om vi lyckas trycka ner smittan lokalt kommer den kanske spridas i andra länder. Hur länge ska gränserna vara stängda?
– Vi behöver inte stänga gränserna, utan många länder som har extremt låg smitta väljer att karantänsätta folk i 14 dagar. Då är frågan hur gärna man vill in i landet. På sikt tror jag också att vi kommer att ha vaccinationspass, säger Björn Olsen.