Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökat tryck på Iva – läkaren vill se hårdare restriktioner

Läkarilska i Uppsala: ”Kunde ha undvikits”.

Läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala tycker inte att Sveriges coronastrategi fungerar, och att åtgärderna som satts in inte är tillräckliga.

Läkaren Rafael Kawati, chef för intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset, vill se hårdare tag kring restriktioner och rekommendationer.

– Vi behöver införa konsekvenser om man inte följer dessa, säger han till CNN.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala visar bilder från CNN hur en respiratorvårdad man förbereds för att transporteras med helikopter till ett annat sjukhus, med fler vårdplatser.

Enligt reportern Phil Black upplever läkarna på Akademiska sjukhuset ett ökat tryck på sjukvården – men de är inte förvånade över att, som i våras, behöva ”jonglera” med kapaciteten. Personalen är ”trötta och frustrerade”.

– Vi är inte förvånade, nej. Det här förväntade vi oss, säger läkaren Rafael Kawati, som är chef för intensivvårdsavdelningen.

För CNN har flera läkare berättat att man anser att det ökade behovet av sjukvården hade kunnat undvikas, med hårdare restriktioner.

– Vi behöver införa konsekvenser om man inte följer dessa, säger Rafael Kawati till tv-kanalen.

Tegnell: För många följer inte råden

Han är inte ensam. Infektionsläkaren Fredrik Sund har tidigare sagt i SVT:s ”Aktuellt” att:

– Vi måste gå in med kraftfullare rekommendationer och restriktioner. Jag tycker nu att det börjat bli dags för nedstängning av samhället här och där i Sverige.

Lena Einhorn, virolog, har sagt till Expressen att man ”absolut måste införa obligatoriskt munskydd i alla offentliga inomhusmiljöer och inom vård och omsorg”.

Anders Tegnell säger till CNN att han håller med om att för många inte följer råden:

– Under våren fungerade det väldigt bra, vi lyckades få personer att sluta träffa varandra i stor utsträckning. Om vi kan gå tillbaka till den nivån av att följa våra råd, så tror jag vi kan hantera situationen också i höst.

Fler och fler uppger arbetsplatsen som den plats där de tror sig ha smittats av corona.