Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ökad testning av corona i Sverige – besked på partiledarmöte i dag

Folkhälsomyndigheten får regeringens uppdrag att öka testningen i Sverige.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
E.tt tält med undersökningsbritsar utanför Karolinska Solna med anledning av spridningen av Covid-19
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Löfven ska hålla presskonferens.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Regeringen utökar nu testningen av corona i landet, men det är fortsatt bara de med samhällskritiska yrken som prioriteras. Det beskedet kom på en pressträff under tisdagen. 

– Vi gör det här för att skydda riskgrupp och vårdpersonal, säger socialminister Lena Hallengren. 

Samtidigt införs ett besöksförbud på samtliga äldreboende i landet, och statministern skärpte också uppmaningen att inte resa inom landet. 

– Ställ in resan över påsk, säger Stefan Löfven.

På en pressträff på tisdagen bekräftade Stefan Löfven och regeringen att man nu kraftigt utökar testningen av corona i landet, något Expressen rapporterade redan på måndagen. 

– Det finns fördelar med att veta om han haft covid-19, framför allt personer inom riskgrupper eller som arbetar med personer inom riskgrupper, säger Lena Hallengren. 

Beslutet togs på ett extrainkallat regeringssammanträde på måndagskvällen. Och Folkhälsomyndigheten får nu uppdraget att skyndsamt ta fram en nationell strategi för testningen tillsammans med fyra andra myndigheter. 

I ett första skede handlar det om att testa personer inom vården och andra samhällskritiska yrken som exempelvis poliser. 

– Det är fortsatt viktigt att prioritera sjukvården, både bland patienter och bland personal. Uppdraget syftar till att utöka testningen till andra prioriterade grupper som är samhällskritiska, säger vice statsminister Isabella Lövin.

30 000 kan testas i veckan

Hittills har 36 000 personer testats för corona i Sverige, men förhoppningen är att man inom två veckor ska vara uppe i en kapacitet på 20 000 till 30 000 tester i veckan.

För de utan ett ”samhällskritiskt” yrke, som hoppats på att få testas för corona, lär dock få vänta. Det skulle enligt regeringen ta allt för stora resurser inom vården i anspråk att genomföra storskaliga masstester av allmänheten. 

Regeringens förhoppning är i stället att möjligheten till självtester, som forskare nu försöker ta fram, framöver ska göra det möjligt för fler att ta reda på om de har eller har haft corona. 

M-ledaren Ulf Kristersson välkomnar regeringens besked om att utöka testerna, men han är samtidigt kritisk mot att det inte kom tidigare. 

– Jag tycker att det är bra att de äntligen ger det här uppdraget. Jag har sagt det här i fyra veckor att vi borde testa mer, säger han. 

Besöksförbud på äldreboende 

Regeringen meddelade på tisdagen också att man inför ett besöksförbud på samtliga äldreboende. 

Beslutet gäller redan från och med onsdag, och syftar till att få enhetliga regler över hela landet.  

– Det är inget råd eller rekommendation. Det är ett förbud, säger Lena Hallengren.  

Stefan Löfven skärpte också uppmaningen att ta situationen på högsta allvar och inte minst att stanna hemma i påsk. 

– Det som har störst betydelse på hur många som blir sjuka och hur många som förlorar livet, det är den insats var och en av oss gör varje dag, säger han. 

Stefan Löfven uppmanade alla att göra de uppoffringar som nu krävs. 

– Ställ in resan över påsk. Mindre orter runtom i landet måste ha resurser till sin befolkning, säger Löfven.

– Har du barn, låt dem inte knacka på hos dina grannar för att be om godis i påsk. Det kommer fler påskar. Så påskkärringarna får ställa kvasten på parkeringen. 


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.    

Statsministern: ”Låt inte barnen knacka på hos grannarna och be om godis”.
Regeringen skärper restriktionerna för att skydda riskgrupper.

Hur håller du kontakt med dina äldre anhöriga?