Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt svenskt fall efter vaccinering – över 65 år

Svaret om Janssens vaccin.
Vaccinering.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vaccin.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten har sagt att det saknas inrapporterade fall bland 65-plussare av den sällsynta blodbiverkningen från Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Men dokument visar att det finns ”enstaka fall” bland äldre i Europa.

En svensk kvinna i 70-årsåldern har även drabbats av den mycket ovanliga biverkningen, rapporterar TT.

– På direkta frågor om risken inte finns över 65 så har vi sagt att det inte går att utesluta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till nyhetsbyrån.

Hittills har 429 000 personer fått AZ-vaccinet i Sverige, enligt Läkemedelsverkets senaste uppdatering.

Nu har ett fjärde fall med den ovanliga koagulationsrubbningen rapporterarts in.

– Det är en kvinna, knappt 70 år gammal, tidigare väsentligt frisk och som har fått Astra Zenecas vaccin för en dryg vecka sedan. Ett nytt fall som vi precis fått in, säger Läkemedelsverkets enhetschef Veronica Arthurson, till TT.

Det handlar om en bekräftad kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att det saknas inrapporterade fall bland 65-plussare av den sällsynta blodbiverkningen.

– Vi har det underlaget att vi vet att alla inrapporterade fall i Europa och världen hittills, att ingen av dem har varit över 65 år, sa statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet i lördags.

Men ett nytt dokument visar att det visst finns ”enstaka fall” bland personer äldre än 65 år. 

”Vi har kommunicerat rätt sak”

Dokumentet kommer från läkarföreningen Svenska sällskapet för trombos och hemostas, SSTH, och har tagits fram i samråd med både Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket. Enligt Läkemedelsverket kommer fallen inte från Sverige utan från andra europeiska länder, men de har varit kända ett tag, skriver TT.

– Det har, som jag inte visste om då (under Aftonbladet-intervjun, reds anm), dykt upp några fall över 65 i Storbritannien, men väldigt få, säger Anders Tegnell till nyhetsbyrån.

– Vi har kommunicerat rätt sak även om det kan uppfattas på olika sätt, att risk-nytta-balansen, när man är över 65 år, väger ofantligt mycket över. På direkta frågor om risken inte finns över 65 så har vi sagt att det inte går att utesluta.

Kvinnan vårdas på iva

Kvinnan som är i 70-årsåldern intensivvårdas, enligt Läkemedelsverkets senaste uppgifter. Fallet kommer att rapporteras till europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) under onsdagen.

De tre andra svenska fallen rör två kvinnor i 60-årsåldern samt en kvinna i 30-årsåldern. Ett av fallen handlar om ett dödsfall.

Den stora majoriteten av de inrapporterade fallen av koagulationsrubbningar i Europa rör kvinnor yngre än 60 år.