Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt coronatest ger svar inom tre timmar

Corona: Hur allvarligt är läget egentligen?
Svenska forskare har utvecklat ett snabbare och billigare coronatest.
Foto: LEX VAN LIESHOUT / EPA / TT
Svenska forskare har utvecklat ett snabbare och billigare coronatest.
Foto: LEX VAN LIESHOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svenska forskare har utvecklat ett snabbare och billigare test för att upptäcka om en person är smittad av coronaviruset.

– Om man räknar från att det kommer in ett prov till vår diagnostik, så tar det ungefär två och en halv timme att göra alla steg tills att man får provsvaret, säger Björn Reinius, forskningsledare vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik på Karolinska Institutet, till Ekot.

Forskarna började arbetet med att ta fram ett enklare coronatest tidigt under pandemin. Nu har metoden granskats och publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

– Eftersom metoden är både enklare och billigare så skulle man kunna sätta upp covid-19-tester under mycket enklare förutsättningar, och det skulle också vara väldigt passande för återkommande test, säger Björn Reinius till Ekot.

”Samstämmigheten var 98 procent”

Testerna är inte beroende av dyra reagenskit. Testmetodens tillförlitlighet har utvärderats genom att jämföra med traditionell diagnostik av runt 600 prover.

– I den jämförelsen var samstämmigheten mellan vår och den metoden 98 procent, om man slår samman positiva och negativa resultat, säger Björn Reinius till Ekot.

Intresset för metoden har varit stort från hela världen. 

Google Maps kartlägger coronafall.