Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt avtal: Får 20 miljoner doser till

20 fall i Sverige fram till början av maj.
Sverige får ännu fler Pfizer-doser.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren, S.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har tecknat avtal på omkring 20 miljoner ytterligare vaccindoser under de kommande två åren. Därtill finns en option om ytterligare 20 miljoner dosor under samma period, uppger regeringen.

”Sverige har kommit långt i vaccinarbetet med över fyra miljoner utförda vaccinationer. Nu gäller det att även säkerställa vaccintillgången på sikt. Vi vet ännu inte hur viruset kan komma att påverka samhället längre fram i tiden”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Det är EU-kommissionen som har förhandlat fram ett nytt avtal med Pfizer-Biontech som regeringen nu beslutat att ansluta till.

900 miljoner doser till EU

På EU-nivå handlar det om totalt 900 miljoner doser, med option på ytterligare lika mycket. Avtalet har förhandlats fram utöver de två tidigare avtalen med Pfizer-Biontech.

Avtalet inkluderar bland annat möjlighet att byta till ett uppdaterat vaccin, vilket kan ses som en försäkring mot eventuella framtida mutationer. Det är inte heller uteslutet att så kallade boosterdoser, återvaccinering för att säkra skyddet som vaccinen ger, kan behövas framöver, uppger regeringen.

Även om de nuvarande vaccinerna verkar vara tillräckligt effektiva mot de mutationer som hittills upptäcks måste man vara beredda på att byta till nya, uppdaterade vaccin, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i pressmeddelandet.

”Det här kontraktet ger oss den beredskapen samtidigt som vi tryggar tillgången för de kommande två åren”, säger han.

Amanda Lind (MP) om lättnaderna av restriktionerna.