Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt antikroppstest är ”100 procent exakt”

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Det nya antikroppstestet hyllas i Storbritannien – och finns redan i Sverige
Foto: Shutterstock / Shutterstock
En väggmålning i nordöstra London med budskapet ”Snälla tro att dessa dagar kommer att passera”.
Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Avstängda bänkar i London.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett nytt antikroppstest hyllas nu i Storbritannien som avgörande för att landet ska klara coronakrisen.

Boris Johnson har kallat det ”banbrytande”, och amerikanska myndigheter har utfärdat ett akuttillstånd för att det ska kunna användas i USA.

Testet är godkänt för försäljning inom EU – och finns redan i Sverige.

Det nya testet ”Elecsys Anti-SARS-CoV-2” kan påvisa antikroppar med ”100 procents exakthet”, enligt den brittiska folkhälsomyndighetens utredningar.

I Storbritannien hoppas man nu att testet ska bli vägen ut ur den nationella coronakarantän som riskerar att skjuta landets redan brexit-hotade ekonomi i sank.

Även om det fortfarande inte står klart, skulle detta öppna upp för att fler britter kan återvända till sina arbetsplatser – inte minst vårdpersonal.

100 procent exakt

Tester genomfördes av experter vid Public Health England – den brittiska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten – som visade att antikroppstestet var ”högst specifikt, med en specificitet på 100 procent”

– Det här är en väldigt positiv utveckling, eftersom ett sådant högst specifikt antikroppstest är en väldigt pålitlig markör för tidigare infektion, säger professor John Newton, nationell koordinator för Storbritanniens coronavirustestprogram, till Sky News. 

Han understryker dock att det fortfarande inte står klart under hur lång tid en person är immun mot covid-19 efter att hen tillfrisknat.

Varnar för antikroppstester

Folkhälsomyndigheten har dock varnat för att förlita sig på antikroppstester – även de med väldigt hög specificitet – då kunskapen kring covid-19 fortfarande är bristfällig.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, sade under myndigheternas regelbundna pressträff i förra veckan att de avråder enskilda personer från att ta antikroppstester.

– Ett bra test kan ge ett ganska säkert besked om man har genomgått en infektion eller inte, men vi är oroliga är för att enskilda kommer dra slutsatser kring hur de kan förhålla sig till smittan, sade hon då.

– Vi vet fortfarande alldeles för lite om hur det här viruset smittar och om hur immuniteten verkar för att man ska känna sig trygg om man har antikroppar. 

Finns i Sverige – kan tillverka miljoner test i veckan

Testet är framtaget av det schweiziska läkemedelsföretaget Roche, och finns redan i Sverige sedan i slutet av april.

Enligt Roches egna tester ligger den totala specificiteten på 99,81 procent, och testet reagerar inte på något av de fyra andra vanliga coronavirus som människor smittas av (däribland det som orsakar förkylning). 

– Kombinationen av både mycket hög specificitet och sensitivitet ger ett pålitligt test som kan användas såväl för att ge svar till individer – som för att titta på den större bilden, såsom på förekomsten på en arbetsplats i vården, eller prevalensen i en region eller hela landet, säger Magnus Göransson, vd på Roche Diagnostics i Sverige.

Företaget säger att planen är att tillverka flera miljoner test per vecka, och att produktionen kommer skalas upp successivt.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

KD:s Ella Bohlin om en möjlig massvaccination:

”När vaccin finns ska Stockholm vara redo”