Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya virusformen kan redan finnas i Sverige – upp till 70 procent mer smittsamt

En nu variant av coronaviruset driver smittspridning i delar av Storbritannien, och kan vara upp till 70 procent med smittsamt än det vi är bekanta med. Men vaccinet som är på gång i stora delar av Europa borde funka även på den nya varianten, menar Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Foto: Bildmakarna / Karolinska institutet

Brittiska forskare har upptäckt en mutation av coronaviruset som tros vara 70 procent mer smittsam.

En av virusstammens mutationer har också hittats i Danmark – och kan redan finnas i Sverige.

– Det är svårt att stoppa en sådan spridning tills vaccinet kommer i gång, säger virusforskaren Ali Mirazimi.

På lördagen uppgav Storbritanniens premiärminister, Boris Johnson, att den nya virusstammen driver coronaspridningen i landet. Under veckan har kurvan ökat, och forskare tror att mutationen kan höja R-talet med fyra tiondelar.

– Det kan vara upp till 70 procent mer smittsamt än den tidigare varianten, sa Boris Johnson vid en pressträff.

Den nya virusformen kallas ”VUI – 202012/01”. Under den finns också mindre mutationer som klassas till gruppen eftersom de på liknande sätt ändrar uppbyggnaden av virusets huvudsakliga protein, det så kallade spikeproteinet.

En av varianterna, som heter N501Y, har påträffats i Danmark. Där har åtminstone nio personer insjuknat.

Kan spridas till Sverige

Virusforskaren Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, menar att det är vanligt att vissa virus, som coronaviuset, muteras. Senast i våras uppkom en mutering som tog över spridningen i Europa. 

– Är det här väldigt smittsamt kommer det ta över, men det beror också på hur mycket man reser mellan England och resten av Europa och inom Europa. Men generellt, kommer det något som är mycket smittsamt så kommer det med stor sannolikhet börja sprida sig. Det är svårt att stoppa en sådan spridning tills vaccinet kommer i gång, säger Ali Mirazimi.

Forskaren säger att mutationen kan finnas i Sverige. För att upptäcka den krävs dock att man tittar på virusets arvsmassa, som inte syns genom PCR-test eller antikroppstester.

Inga bekräftade fall – men få analyser

Statsepidemiologen Anders Tegnell har sagt att man inte funnit något fall av mutationen N501Y ännu.

– De har inte hittat något fall av den i Sverige än, om jag minns rätt, möjligen något enstaka fall i sådant fall, sa han till Expressen i torsdags. 

Vidare uppger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att man inte bekräftat några fall från den nya virusformen.

– Vi har inte sett den nya smittan i Sverige, säger hon i en kommentar till Sveriges Radio.

Tegmark Wisell tillägger dock att bara ett fåtal prov analyserats från november och december. Därför går det inte att dra några säkra slutsatser om variantens förekomst, menar hon.

Den nya muterade virusstammen kan redan finnas i Sverige.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

”Viktigt att ha koll på”

Brittiska forskare har inte hittat bevis för att den nya virusstammen skulle leda till allvarligare infektioner. Den tros inte heller vara tåligare mot vaccin.

Enligt Ali Mirazimi är det samtidigt viktigt att ha koll på hur mutationerna utvecklar sig och hur de påverkar immuniteten.

– Generellt är alla mutationer som sker på det så kallade spikeproteinet viktiga att ha koll på eftersom vi gör vaccin mot just spikeproteinet, säger han och fortsätter:

– Men om det är enskilda mutationer tror vi inte att det spelar någon roll för vaccinet. Man gör vaccin mot hela proteinet och några småändringar lär inte påverka effekten.

Sedan pandemins början tros Sars-Cov-2 ha muterats över 10 000 gånger, utan någon större betydelse.

Boris Johnson fick det otacksamma jobbet att ställa in britternas jul. Nya restriktioner och uppmaningar presenterades, mycket på grund av en ny variant av coronaviruset.

Så fort de första doserna av vaccinet kommer in i Sverige ska de fördelas till befolkningen. Det blir ett tufft jobb för regionerna, som inom kort får runt 80 000 doser i veckan att fördela, konstaterar vaccinsamordnare Richard Bergström.