Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya varianten sprider sig – kan ta över helt

Kan ge en längre effekt när immunförsvaret fått ”lugna ner sig”.
Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet säger till Expressen att man i nuläget inte vet mycket om den nya varianten men att data pekar på att den inte är farligare än den första omikron -varianten.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Hittills har 481 fall av den nya varianten bekräftats i Sverige.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

En ny variant av omikron sprider sig snabbt i Danmark men även i Sverige. 

Enligt Folkhälsomyndigheten är 481 fall bekräftade hittills, men mycket är fortfarande oklart om undervariantens egenskaper.

– Vi vet inte om den är mer smittsam eller om den är farligare, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Varianten benämns BA.2, och är en undervariant till omikron. Den har framför allt spridits snabbt i Danmark, Indien och Storbritannien, men även i Sverige, vilket Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter uppmärksammat.

Totalt 481 fall har hittills bekräftats, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet i Stockholm, säger att man i nuläget inte vet mycket om den nya varianten men att data pekar på att den inte är farligare än den första omikronvarianten som heter BA.1. 

– Data pekar på att varianten inte är farligare, säger Ali Mirazimi. 

Ali Mirazimi tror att vaccinet kommer att fungera mot även denna variant av viruset. 

– Det är väldigt nytt det här, så kunskaperna är ganska små i nuläget, men generellt sett så tror vi att vaccinet kommer att funka på även denna variant, säger han. 

BA.2 kan ta över i Sverige 

I Danmark tror man sig kunna se att varianten vuxit snabbt och tagit över. I Sverige har BA.2 främst hittats i Skåne och Västsverige.

Marcus Buggert är infektionsforskare vid Karolinska institutet och menar likt Ali Mirazimi att det ännu är för tidigt att spå den nya omikronvariantens effekter. Dock säger Buggert att varianten eventuellt skulle kunna komma att ta över i Sverige precis som den har gjort i Danmark. 

– Vi vet egentligen inte, men om det är så att den sprider sig snabbare så finns det en möjlighet att det kan bli så, sen är frågan vad det kommer betyda i slutändan, säger Marcus Buggert. 

FHM följer spridningen noga

I en intervju med DN säger Emmi Andersson, överläkare vid Folkhälsomyndighetens enhet för laborativ virus- och vaccinövervakning, att Folkhälsomyndigheten följer smittspridningen noga.

– Eftersom det tar tid att producera de här sekvenserna ligger vi alltid ungefär två veckor efter den sanna utvecklingen när man tittar på sekvenseringen, det är därför rimligt att tro att den ökar nationellt, säger Emmi Andersson till DN.

Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten. 

Se också: 

Österrike blev det första landet att införa krav på vaccination mot covid-19 i Europa.