Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya vaccinen som är på väg till Sverige

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre nya vaccin är på väg till Sverige, och granskas av EU.

Det handlar om Janssen, Curevac och Novavax, skriver Dagens Nyheter.

– När vi lägger ihop de här vaccinen plus ökad kapacitet av de första så får vi väldigt mycket vaccin under andra kvartalet, har vaccinsamordnaren Richard Bergström tidigare sagt till Expressen.

Hittills är tre olika vaccin godkända för användning i Sverige, de från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca.

Innan sommaren kan tre nya kandidater börja användas i Sverige.

Det är vaccin från Janssen, Curevac och Novavax, skriver DN

Studier visar att det från Janssen ger ett 85 procentigt skydd mot allvarlig sjukdom, och väntas godkännas i EU tidigast den 11 mars innan det kan börja levereras.

– Det är ett endosvaccin, med väldigt bra data på skydd mot svår sjukdom och sjukhusinläggningar, har Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tidigare sagt till Expressen. 

Janssens vaccin liknar det från Astra Zeneca och är ett så kallat virusvektorvaccin. Det betyder att man kan bli immun mot själva vaccinet.

”Helt i linje med de andra”

Vaccinet från Curevax är likt Pfizer och Modernas vaccin, som redan används i Sverige och är ett mrna-vaccin. Det tros ha ett 95-procentigt skydd. 

– Det finns inget som talar för att det skulle ha en annan profil än de andra två mrna-vaccinen. När man tittar på studieresultaten ser man att responsen på antikroppar och cellmedierat skydd är helt i linje med de andra, säger Richard Bergström till DN.

En del doser skulle kunna komma i april, men det är mer troligt i maj-juni, enligt vaccinsamordnaren.

Novavax använder en annan ny teknik och är ett proteinvaccin, som också triggar kroppen att bilda antikroppar. Det väntas bli godkänt någon gång senare i vår. Resultatet av fas tre-studien från Storbritannien visar en samlad effektivitet på 89 procent. 

Även det ryska vaccinet Sputnik V är på gång, enligt EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

– Vi har börjat diskutera kontrakt. Om de skickar in en ansökan kan de få ett godkännande tidigast i maj eller juni, säger Richard Bergström till DN.