Nya uppmaningen: Håll avstånd trots antikroppar

Äldreboenden får i första hand besökas om det sker utomhus, vid särskilda omständigheter inomhus eller om besökaren kan uppvisa antikroppar och är symtomfri.
Smittskyddsläkare Per Follin.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndigheten har ändrat sina råd kring huruvida personer med antikroppar kan umgås med riskgrupper.
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Personalen på sjukhuset i Huddinge går igenom patienternas status och uppdaterar statusen på tavlan.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Under tisdagen giock Socialstyrelsen ut med nya riktlinjer för besök på äldreboenden.
Foto: Shutterstock
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

På tisdagen kom Socialstyrelsen med nya råd om att personer med antikroppar kan besöka äldreboenden.

Stockholms smittskyddsläkare Per Follin uppmanar den med antikroppar att fortsätta hålla avstånd. 

– Man säger att man kan umgås, men man ska fortsätta ha samma restriktioner, säger han till Expressen TV.

Folkhälsomyndigheten utesluter inte krav på munskydd i Sverige. 

När Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell fick frågan om FHM aldrig skulle rekommendera munskydd på dagens myndighetsgemensamma pressträff svarade hon så här: 

– Nej, det har vi inte sagt. Men både vetenskapen och WHO säger att det absolut viktigaste för att undvika smitta, det är att hålla avstånd och det är grunden i vår hantering. 

Argumentet för att munskydd kan förebygga smittspridning bygger på studier som gör gällande att 40–45 procent av smittospridarna inte har symptom. Tegmark Wisell menar dock att studierna inte är entydiga. 

– Munskydd kan inte vara en ursäkt för man ska gå ut i samhället när man har symtom. Det kan heller inte vara en ursäkt för att man ska ha ett tätt umgänge, vare sig man har symtom eller inte.

Folkhälsomyndigheten har ändrat sina råd

På tisdagen rapporterades nio nya dödsfall i Sverige, totalt har 5 545 personer avlidit efter att ha smittats.

På tisdagen meddelade Socialstyrelsen att de ändrat sina råd kring vem som kan få göra undantag från besöksförbudet på äldreboenden.

”För personer som har antikroppar mot covid-19 kan detta vara en grund för att få göra besök inne på boendet”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

Folkhälsomyndigheten meddelade den 30 juni att personer med påvisade antikroppar kan umgås med personer i riskgrupp. Men Folkhälsomyndigheten betonar nu att detta ska ske med försiktighet.

– Man ska fortfarande hålla sig till de allmänna råden och rekommendationerna, sa Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell till Expressen TV efter dagens presskonferens.

”Vet inte vad som står framför oss”

I Folkhälsomyndighetens vägledning om antikroppar står att en viss immunitet kan vara i sex månader.

– Vi har sett att det nu har gått sex månader och vi har inget bekräftat fall av återinfektion, säger Tegmark Wisell.

Det är fortsatt mycket viktigt att följa rekommendationerna från myndigheterna, även om antalet svårt sjuka minskar fort, säger Stockholms smittskyddsläkare Per Follin.

– Vi vet inte vad som står framför oss i höst. Just nu är trenden positiv, det innebär inte att man plötsligt ska släppa på alla restriktioner, utan man ska efterleva precis så noggrant som man lärt sig. Det vill säga hålla den sociala distansen.

”Staten har ett stort ansvar”, säger Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm och överläkare vid Danderyds sjukhus.
Katrin Westlund, Socialstyrelsen meddelade i dag hur besök på äldreboendena kan ske trots regeringens beslut att förlänga besöksförbudet.
Flera bolag är i full gång med forskning och försök när det kommer till ett covid-19 vaccin. Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet tror inte et nytt vaccin kan godkännas redan efter sommaren.
Människor som har antikroppar kan tillåtas besöka äldre, något som kan medföra en oro. Karin Tegmark Wisell, FHM svarar på Socialstyrelsens nya riktlinjer.