Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya studier: Kan räcka med en dos om du varit sjuk – inte aktuellt här

Stor risk att du behöver ta fler än två sprutor.
Frankrike ändrar nu sina vaccinrekommendationer.
Foto: LAINE NATHAN/ABACA / STELLA PICTURES/LAINE NATHAN/ABACA
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Det kan räcka med en vaccindos för den som redan varit sjuk i covid-19. 

Frankrike har nu uppdaterat sina rekommendationer – och frågan har varit uppe på Folkhälsomyndighetens bord. 

– Problemet är inte vetenskapen, för det här fungerar i teorin, säger vaccinforskare Ali Mirazimi och får stöd av vaccinsamordaren Richard Bergström.

Men Anders Tegnell är tveksam.

Vaccinet mot covid-19 tas i två doser. En för att väcka immunförsvaret och den andra för att ”sätta fart” på det hela.

Forskare har nu undersökt om det går att komma runt. Och två studier visar nu att de som varit sjuka och har antikroppar bara behöver en dos.

– Där har man sett att det räckt med en dos för att få upp skyddet. Det finns en viss sannolikhet att det skulle räcka med en dos om man har varit sjuk i covid. Det är fullt möjligt, säger Ali Mirazimi, virusforskare och professor på Karolinska institutet.

”Inte helt enkelt”

Franska folkhälsomyndigheten, HAS, har som första land i världen gått ut med en ny vaccinrekommendation utifrån de nya studierna.

”Människor som redan har smittats behåller ett immunminne”, skriver HAS som påpekar att personer med nedsatt immunförsvar fortfarande bör ges två doser vaccin.

Men det dröjer innan det blir aktuellt i Sverige – om det ens blir så. Enligt både vaccinsamordnare Richard Bergström och Ali Mirazimi finns det flera praktiska problem.

– Det är inte helt enkelt. Räcker det att någon säger att man haft covid? Om någon har testat sig och tappat bort intyget då? Eller om du inte har testat dig? Och sen finns det många som fick covid i Sverige tidigt i våras, de har inget testresultat, säger Bergström.

Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell, som tidigare uttryckt sig tveksam till om Sverige kommer använda sig av modellen. Enligt Tegnell kan man inte göra ”massa avgöranden på individnivå”, utan myndigheten kommer att rekommendera att man vaccinerar enligt de regler som bolagen och Läkemedelsverket har tagit fram.

Frågan inte öppen

Therese Smedberg, pressansvarig vid Läkemedelsverket, säger att frågan är stängd.

– Jag har inte hört att den är öppen för diskussion. Om vi skulle ändra rekommendationen i produktinformationen behöver vi ju data att bedöma, via en ansökan. Mig veterligt finns inte någon sådan ansökan.

Enligt Ali Mirazimi kan det här först ske när den breda massan ska vaccineras. I den gruppen är det mer troligt att fler varit sjuka.

– Allt beror på det praktiska. Men om det visar sig att det inte finns tillräckligt med doser och det ska gå väldigt fort så kanske man ändå väljer den vägen, säger Mirazimi.

– Det här är ett sätt att hasta på systemet. Det kanske blir så. Men frågan är om det fortfarande kommer att vara vaccinbrist när vi börjar vaccinera allmänheten eller om det har börjat komma in då.

Se mer:

Richard Bergström: ”Till det kommer risken att du behöver uppdatera vaccin”
Politiska bråket om vaccin mellan Ulf Kristersson och Lena Hallengren.
”Vi kan inte få fler negativa överraskningar”