Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya siffror: Svenskarna sköter sig bäst i Norden

”Krävdes folkbokföringsdokument, pressleg och pass”.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Svenskar reser mindre än våra nordiska grannar.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Svenska folket sköter sig bäst i Norden när det kommer till att inte resa inom landet. 

Siffror från Telia Company visar att svenskarna i snitt reste elva procent mindre förra veckan än vad vi gjorde i första veckan i februari. 

Motsvarande siffra för Danmark? En ökning med 19 procent. 

Alltjämt sedan covid-19 fick fäste i Europa och Norden så har Telia samlat data över hur våra resvanor sett ut, och hur de har förändrats i takt med att restriktioner och rekommendationer satts in. 

Medan Norge (6 procents ökning) och Danmark (19 procents ökning) reste mer förra veckan än vad de gjorde under första veckan av februari så ligger Finland på precis samma nivå som de gjorde förra året.

Detta gör att Sverige och svenskarna är bäst i Norden på att inte resa inom landet och ligger på minus 11 procent jämfört med hur resandet såg ut i februari.

Tegnells känga till grannländerna

På Folkhälsomyndighetens presskonferens under torsdagen adresserade statsepidemiolog Anders Tegnell svenskarnas resande:

– Det visar sig att även om vi reser mer än vad vi gjorde tidigare veckor, så ligger vi väldigt mycket under vad vi brukade resa.

Anders Tegnell passade också på att lyfta fram svenskarnas resande i jämförelse med övriga länder i Norden – och passade på att rikta subtil kritik mot de andra ländernas strategier.

– Att man följer våra rekommendationer är ganska tydligt. Om vi jämför hur pass hållbara våra rekommendationer är så är det här ett ganska bra exempel på det. Som en viss illustration på att den svenska strategin är hållbar på ett sätt som få andra strategier är. 

Oron för coronavirusets spridning växer i USA.