Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya siffror: Smittan ökar – kommer ”accelerera”

Anthony Fauci: ”Om vi inte följer riktlinjer får vi en andra våg”.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: HENNING SCHACHT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sjukfallen väntas chocköka.
Foto: JORGE SANZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / JORGE SANZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
I USA är man orolig över spridningen.
Foto: SERGEI MIKHAILICHENKO/SOPA IMAGES/SHUT / SERGEI MIKHAILICHENKO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHU

Smittan ökar i USA – samtidigt som experter i landet varnar för att både smittotalen och dödsfallen kommer öka explosionsartat under hösten.

I Tyskland spår Angela Merkel att antalet smittade kan öka till 19 000 per dag i jul, enligt Bild.

– Det är som i de andra länderna, ska förbundskanslern ha sagt.

Även i Sverige finns nu en oro för att gå samma väg som på andra håll i Europa.

Corona kan slå mot USA i höst och i vinter.

Beräkningar från Institute for Health Metrics and Evaluation i Washington, visar nu att en ”enorm” ökning kan komma i oktober.

– Som sedan accelererar i november och december, säger Chris Murray, en av forskarna, till CNN.

På söndagen hade nästan hälften av alla delstater sett en ökning med 10 procent i antalet bekräftade fall jämfört med veckan innan, rapporterar CNN. När kylan kommer väntas smittan öka, när folk är allt mer inomhus, enligt Murray.

Just nu visar forskarnas modelleringar runt 765 dödsfall i landet i snitt, men att det sent i december skulle kunna vara 3 000, om inte smittan stoppas.

”Tuffare åtgärder kommer”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska under ett möte med sin stab tagit upp exempel om att smittotalen kan öka till runt 19 200 om dagen vid jul, uppger källor för Bild. 

Just nu bekräftas omkring 2 000 smittade i Tyskland per dag, rapporterar AFP. När läget var som värst var det runt 6 000.

Samtidigt kan det vara aktuellt med en ny stor nedstängning i delar av England och i London, rapporterar brittiska medier.

– Tuffare åtgärder kommer. De är oundvikliga, uppger en källa för Sunday Times.

Åtgärden som diskuterats är en ”social” nedstängning. Det handlar om att stänga pubar och restauranger i två veckor och att förbjuda folk från att umgås med andra än sin familj inomhus, skriver Daily Mail. 

Region Stockholm beskriver en ”rejäl ökning” av antalet nya bekräftade fall på två veckor.

– Utvecklingen i Sverige går sakta åt fel håll, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkmyndighetens senaste presskonferens.

På måndagen träder också Finlands nya gränsrestriktioner mot Sverige i kraft efter att smittspridningen i Sverige ökade till 36 fall per 100 000 invånare.

LÄS MER: Tegnell: Därför skiljer corona ut sig 

En miljon människor världen över har nu avlidit i covid-19. Globalt minskar dödsfallen. Men i Europa har de ökat fyra veckor i rad.