Nya massutbrott i Spanien – svenska Åsa: Kom inte hit

Spanien kan ha nästan 60 procent högre dödstal i covid-19 än vad de officiella siffrorna visar
Barcelona är sig inte likt, säger Åsa Öhqvist: ”Det är jättestor skillnad mot hur det brukar vara på sommaren. Det brukar vara så otroligt mycket turister här på sommaren, men nu är det glest på gatorna”.
Foto: Privat.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez uppmanade under söndagen landets medborgare att tänka på de äldre i pandemin.
Foto: LEGAN P MACE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
Åsa Öhqvist.
Foto: Privat.

Flera länder återinför karantän för Spanienresenärer efter nya coronautbrott – Katalonien är värst drabbat.

Samtidigt kommer uppgifter om att hela landets dödstal är långt högre än rapporterat.

Nu uppmanar svenska Åsa Öhqvist, boende i Barcelona, svenskar att stanna hemma.

Spanien är ett av Europas mest coronadrabbade land. I juni såg läget ljusare ut och flera länder hävde reserestriktionerna – bland annat Sverige.

Men i veckan har både Norge och Storbritannien återinfört karantänsregler för resande till Spanien, och Frankrike avråder sina medborgare från att besöka Katalonien efter flera lokala utbrott den senaste tiden.

Knappt en månad efter att nödläget avslutades börjar flera storstäder nu se nya utbrott, och på fredagen rapporterades över 900 nya konstaterade fall.

Under söndagen kom dessutom rapporter om att landets dödstal kan vara 60 procent högre än man tidigare trott. Det är El País som har räknat på landets överdödlighet och skrivit upp totala dödstalen rejält till över 44 800.

Enligt en kartläggning gjort av spanska tidningen El País så kan 60 procent fler människor ha dött i covid-19 än vad som tidigare beräknats.
Foto: JAVI JULIO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

”Det är inte så bra just nu”

Ett av de hårdast drabbade områdena är just Katalonien i nordöstra Spanien, med Barcelona som största stad.

– I Katalonien är det inte så bra just nu, på flera ställen har det blivit väldigt mycket mer smittspridning så att myndigheterna har fått stänga ner samhället igen, säger Åsa Öhqvist, boende i Katalonien sedan ett par år tillbaka. 

Från och med i måndags har myndigheterna i Barcelona infört nya restriktioner, och samtidigt vädjat till de fyra miljoner invånarna i staden att stanna hemma.

Samtidigt som utrikesdepartementet har lättat på reserestriktionerna till Spanien, har man sedan tidigare gjort klart att man inte kommer kunna hjälpa svenskar som reser hem igen, om det skulle behövas. 

Militär desinficerar gator i Spanien.
Foto: ADRIà SALIDO ZARCO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
Människor bär munskydd under utbrottet.
Foto: JORGE SANZ / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

”Varför resa överhuvudtaget?”

Åsa Öhqvist uppmanar de svenskar som överväger att resa till Spanien att tänka om.

– Vi alla behöver tänka på våran egen roll i det här och ta vårt eget ansvar för att minska smittspridningen, så vi kan komma ur det här någon gång och komma tillbaka till mer normala liv.

– Varför ska man resa till ett land där det finns mycket smitta? Varför resa överhuvudtaget mitt i en pandemi? Man kan ju tänka själv om man vill vara en del av problemet eller en del av lösningen, och ta ett personligt ansvar. Bara för att man får resa och det är lagligt behöver man inte göra det, säger Åsa.  

Barcelona är sig inte likt, säger Åsa vidare.

– Det är jättestor skillnad mot hur det brukar vara på sommaren. Det brukar vara så otroligt mycket turister här på sommaren, men nu är det glest på gatorna, berättar hon. 

Folkhälsomyndighetens tre smittspridningsscenarier inför hösten
Landet kämpar mot nya fall av viruset