Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya glädjebeskedet – om sommarsemestern

Hör Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, om länderna som kan införa krav på covidvaccin vid inresa.
Vaccinsamordnaren Richard Bergström hoppas på normal sommarsemester.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vaccinsamordnaren Richard Bergström ser ljust på 2021.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommar i Sverige 2020.
Foto: Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinsamordnaren Richard Bergström tycker att vaccineringen har kommit i gång bra i Sverige – och ser hoppfullt på 2021.

– Till sommaren kan vi kanske planera för en normal semester, säger han.

Vaccineringen mot covid-19 i Sverige började i liten skala på söndagen. Vaccinsamordnaren Richard Bergström är nöjd med vad han ser – och säger att det ser ljust ut för en normal sommarsemester om allt går planenligt.

– Vi kan planera för sommarsemester om allt går enligt planerna. Det är möjligt att vi kan ta semester som vi tänkt oss om allt fungerar med vaccination och om alla restriktioner tas bort, säger Richard Bergström.

– Det blir nog inte en helt öppen värld till sommaren. Men i Sverige och Norden kan jag mycket väl tänka mig att det blir fritt att resa, säger han.

Hänger på tidtabellen

Han understryker att våra sommarsemestrar hänger på att man håller tidtabellen, så att hela Sveriges vuxna befolkning är vaccinerad till sommaren. 

Det förutsätter också att restriktionerna tas bort även i andra länder – samt att man får fram ett vaccinationsintyg om det blir obligatoriskt för resenärer. 

– Även om man själv är vaccinerad och känner sig trygg att resa är det osäkert om alla restriktioner är borta överallt. Det kan också bli krav på ett vaccinationsintyg. Världshälsoorganisationen och EU-kommissionen arbetar på att ta fram ett sådant intyg, säger Richard Bergström.

Den första svenska vaccineringen mot covid-19 ägde rum på Bokens vårdboende i Mjölby på söndagen. Samtidigt började vaccinationerna i hela EU.

Mål: 70 procent före sista juni

Regeringen har i avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) satt upp som mål att 70 procent av alla svenskar över 18 år ska vara vaccinerade senast den 30 juni 2021. Regionerna får en extra bonus om de når målen tidigare.

– Det verkar ha gått bra i dag. Det är bra att man kommer i gång i liten skala för att träna sig, säger Richard Bergström.

– I veckan kommer ju en stor leverans med 80 000 doser och sedan ännu större volymer och fler vacciner. Detta tillsammans gör att vi kan beta av så många före sommaren, säger han.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Finns det risker med vaccin om jag har en allergi?