Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bevis: Coronaviruset kom inte från Wuhan-labb

Nedstängningar och restriktioner – så sprider sig viruset över världen.
Shi Zhengli.
Foto: Wuhan Institute of Virology
Donald Trump.
Foto: SHUTTERSTOCK

Donald Trump och hans administration har gång på gång hävdat att coronaviruset uppstod i ett laboratorium i kinesiska Wuhan.

Men nu har labbchefen Shi Zhengli, den så kallade ”fladdermuskvinnan”, presenterat bevis för att det inte stämmer enligt South China Morning Post.

Coronaviruset tros ha spridits via levande djur som såldes på en marknad i den kinesiska staden Wuhan. Men USA:s president Donald Trump har sagt att han sett bevis på att coronaviruset kom från ett labb i Wuhan och inte från en djurmarknad.

Laboratoriet i fråga är smittskyddsinstitutet i Wuhan där Shi Zhengli, känd som ”fladdermuskvinnan” på grund av sin omfattande forskning kring coronavirus som kommer från fladdermöss, är labbchef. Hon har tidigare hävdat att inga av de virus hon tidigare arbetat med matchar covid-19 – och att Donald Trumps påstående om att viruset kommer från hennes labb därför är felaktigt.

Shi Zhengli på smittskyddsinstitutet i Wuhan.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Har genomfört nya test av blodprov

Hon har för att bevisa detta genomfört nya test av de blodprov som togs från fyra gruvarbetare som blev sjuka för åtta år sedan efter att ha städat bort fladdermus-avföring i en koppargruva i sydvästra Kina.

De nya testen av blodproven visar att ingen av dem smittades av det virus som orsakar covid-19. Det bevisar enligt Shi Zhengli att det inte fanns några blodprov med smittan i labbet före virusutbrottet i Wuhan.

Underrättelsekällor har tidigare sagt till CNN att det inte är troligt att coronautbrottet kom från ett labb i Kina.

Snabbtester mot corona – hur tillförlitliga är de?
Professorn: Så många kan dö om corona-restriktionerna inte följs