Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny variant av corona har påträffats i Norge

Hör Olav Hungnes på Norges Hälsoinstitut om de genetiska förändringarna på coronaviruset som upptäckts i Norge.
En ny variant av coronaviruset har påträffats i norska Trondheim.Foto: Kallestad, Gorm / NTB
Norges statsminister Erna Solberg.Foto: JIL YNGLAND/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

En ny variant av coronaviruset har påträffats i norska Trondheim, skriver Dagbladet. 

Enligt FHI rör det sig om flera olika undergrupper. 

– Viruset verkar vara mer smittsamt, men vi har inte sett att det ger en mer allvarlig sjukdom, säger kommunens överläkare Tove Røsstad till tidningen. 

Norska Folkhälsoinstitutet, FHI, har gjort analyser av prover i syfte att förklara det kraftiga utbrott av smittade som inträffade i norska Trondheim. 

Provsvaren visar på en ny variant av coronaviruset, rapporterar Dagbladet.

– Den preliminära bedömningen är att detta är en ny variant som man inte har sett i Norge tidigare, säger kommunens överläkare Tove Røsstad enligt VG. 

Läkaren Tove Røsstad uppger för Dagbladet att den nya upptäckta varianten verkar vara mer smittsam. 

– Viruset verkar vara mer smittsamt, men vi har inte sett att det ger en mer allvarlig sjukdom. Det ska också sägas att det är i huvudsak personer i 20-årsåldern som har blivit smittade, men vi har också några personer i 50-årsåldern, säger hon. 

Nya beskedet: Flera olika undergrupper

Senare meddelade FHI att det rör sig om flera olika undergrupper som upptäckts, varav en är mer smittsam än de andra. 

– Hur dessa förändringar kan påverka virusets förmåga att infektera eller påverka sjukdomsförloppet är fortfarande oklart, säger Karoline Bragstad vid FHI enligt Dagbladet. 

Skillnader som observerats är bland annat ytproteinet i en liten undergrupp som upptäcktes i samband med ett utbrott på en nattklubb i Trondheim.

I Trondheim har omkring 1 500 personer satts i karantän efter att smittan ökat. I helgen har ytterligare sex fall konstaterats. 

Muterat virus efter smitta på buss

Expressen har tidigare rapporterat om en buss i vilken flera pensionärer smittades av coronaviruset. Även då såg man tecken på ett muterat virus. 

– En av de här mutationerna kan möjligen öka virusets förmåga till att infektera celler och därmed göra viruset något mer smittsamt, sa Norges hälsominister Bent Høie då. 

I nuläget har läkare inte sett någon koppling med den nya varianten i Trondheim med det muterade viruset på bussen i södra delen av landet. Tove Røsstad betonar att den nya varianten kan ha funnits i samhället tidigare, men upptäckts först nu. 

Fauci efter bilderna på Trump: ”Herregud”

Amerikanska smittskyddsexperten inte förvånad att Trump smittades av covid-19.