Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Region Stockholm ändrar tester – kan ha gett fel svar

Hör Magnus Gisslén, 
Infektionsöverläkare och professor på Sahlgrenska, berätta.
Alla patienter med symtom på covid-19 utvecklade antikroppar enligt en ny svensk studie.Foto: DAVID MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN

Region Stockholm ändrar självtesterna för corona, skriver SVT Stockholm.

Anledningen är att Folkhälsomyndigheten i en studie slagit fast att enbart ett svalgprov kan ge felaktiga svar. 

Samtidigt visar en ny studie att alla patienter med symtom på covid-19 utvecklade antikroppar. 

För de som testar sig för coronaviruset hemma i region Stockholm görs ett svalgprov. Men studier från Folkhälsomyndigheten visar att provsvaren kan vara felaktiga. 

Därför ändras nu proven, rapporterar SVT Stockholm.

I stället rekommenderar myndigheter regionen att de som testar sig hemma ska göra svalgprov, näsprov samt saliv. 

”Förberedelser pågår redan för att övergå till den rekommenderade provtagningsmetoden där man kombinerar svalg/näsa/saliv”, skriver Marcus Hagström på Karolinska Universitetssjukhusets pressavdelning till SVT. 

Studie: Alla med symtom fick antikroppar

Enligt en studie vid Sahlgrenska i Göteborg som omfattar 47 patienter visar att alla patienter med symtom på covid-19 utvecklade antikroppar. Patienterna följdes med blodprov i upp till tre månader efter insjuknandet.

En del patienter blev mycket sjuka. För några blev tillståndet livshotande. Alla patienter som behövde sjukhusvård utvecklade höga halter av antikroppar.

Nästan alla patienter med en mild sjukdomsbild utvecklade också antikroppar som kunde hittas med rutinmetoder, även om halterna var lägre.

Särskilda analyser behövdes

Hos en tiondel av de milt sjuka behövdes dock särskilda analyser för att påvisa antikropparna.

Resultatet tyder på att ”de allra flesta” som haft en covid-19-infektion med symtom utvecklar antikroppar, enligt forskarna vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin.

Halterna av antikroppar sjönk inte i någon högre grad under de tre månader studien pågick. Det kan vara betydelsefullt för immuniteten mot covid-19 på längre sikt, enligt forskarna i Göteborg.

 

Faran med nya coronabeslutet – individer riskerar att dö

Johan Carlson om svåra avvägningen inför nya beslutet om de äldre.
Vaccinforskaren: ”Hoppas genomföra fas 1-studier på människa under våren”