Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Covid slår hårdare mot pojkar

Möjligt att vara immun även om man inte varit smittad.
En ny amerikansk studie visar att covid slår hårdare mot pojkar än mot flickor – men svår sjukdom är ovanlig bland barn.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP
En ny amerikansk studie visar att covid slår hårdare mot pojkar än mot flickor – men svår sjukdom är ovanlig bland barn.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA

Det är mycket sällsynt att barn får svåra symtom av covid-19. Men när det sker så är risken högre bland pojkar, enligt en ny amerikansk studie.

Risken är ungefär 50 procent högre för pojkar än för flickor att drabbas av svår covid-19, som kräver intensivvård. Det framgår av en amerikansk studie i tidskriften Jama, som omfattar drygt 20 000 barn upp till 18 års ålder som kommit till sjukhus med covid-19.

– Detta har tidigare visats hos vuxna, men inte så tydligt hos barn med covid-19. Vid många andra infektionssjukdomar är det ju så att pojkar oftast blir sjukare. Hypoteserna kring detta handlar om könshormonernas påverkan på immunförsvaret, säger Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, till Dagens Nyheter. 

Störst riskfaktor är bakomliggande sjukdomar

Studien slår samtidigt fast att den största riskfaktorn, oavsett kön, är bakomliggande, kroniska sjukdomar. Det ger en trefaldigt ökad risk, vilket är i linje med flera tidigare observationer.

Överlag är dock risken att barn drabbas av svår covid-19 mycket liten. Av de 20 714 barn i studien som sökte sjukhusvård fick 2 430 läggas in – och 756 fick så svåra symtom av de behövde intensivvård.

– Räknar man med de två miljoner barn som fick en covid-19-diagnos i USA förra året kan man se att ungefär två av tusen barn som får en diagnos drabbas av en allvarlig sjukdom. I Sverige är den siffran knappt ett barn per tusen smittade, så det är någonstans i samma storleksordning. Det visar att det är väldigt få barn som insjuknar som får en svår covid-19-infektion, säger Tobias Alfvén till Dagens Nyheter.

Se också:

"Målsättningen är att alla har fått sprutan i juli"