Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny studie: Corona kapar kroppens celler

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska institutet om framtagningen av ett coronavaccin.
Sjukvårdspersonal transporterar en patient på Mount Sinai-sjukhuset i New York.Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna håller i ett blodprov för att testa antikroppar mot corona.Foto: MARIJAN MURAT / AP TT NYHETSBYRÅN
Coronaprover. Genrebild.Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset kapar kroppens celler och rubbar immunförsvarets arbete mot sjukdomar.

Det visar en ny studie, som också ger förslag på ett nytt behandlingssätt för virussmittan:

Att ge coronapatienter en medicin som i dag ges till hepatitsjuka.

Det är Icahn school of medicine vid Mount Sinai i New York som presenterar den nya studien i tidskriften Cell. I den framgår hur det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, påverkar kroppen på en molekylär nivå.

Viruset uppges kapa celler i kroppen som producerar proteinet interferon. Proteinet fungerar som kroppens första försvar mot virus, genom att hindra inkräktarens spridning i kroppen.

Om viruset sedan finns kvar i kroppen bildas proteinet cytokiner. I stället för att hindra spridning, är proteinet avsett att attackera smittan i cellerna och döda viruset.

Men när interferonerna kapas av coronaviruset rubbas processen. Då bildas cytokiner i mycket snabb takt, vilket leder till en så kallad cytokinstorm.

En cytokinstorm är en våldsam immunologisk överreaktion som får proteinet att fortsätta attackera kroppen även när viruset inte längre utgör ett hot. I studien beskrivs fenomenet som ett ”unikt och olämpligt” svar på covid-19. 

Så kan coronapatienter behandlas

Forskarna förslår att coronapatienter ska behandlas med interfeonmedicin för att motverka immunförsvarets rubbning. Interferonmedicin ges i dag till bland annat hepatitsjuka.

Aftonbladet har pratat med Gerald McInerney, docent i virologi vid Karolinska institutet. Han ser positivt på möjligheten att testa interferonmedicin för coronapatienter.

– De här medicinerna finns redan på hyllan i klinikerna så jag skulle bli förvånad om det inte kommer göras tester där man ger interferonmediciner till coronasjuka, säger han till tidningen.

Virologen säger att behandlingen inte kommer att lösa coronakrisen, men att den kan bli viktig för allvarligt sjuka patienter.

– Jag tror att det kan leda till att sjuka får mindre allvarliga symptom och att sjukdomsperioden kan förkortas, säger han till Aftonbladet.

De löper störst risk att smittas av covid-19

Studie visar vilka som löper störst risk att smittas av viruset.