Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny form av coronaviruset sprider sig i England

En nu variant av coronaviruset driver smittspridning i delar av Storbritannien, och kan vara upp till 70 procent med smittsamt än det vi är bekanta med. Men vaccinet som är på gång i stora delar av Europa borde funka även på den nya varianten, menar Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Boris Johnson vid en tidigare presskonferens om coronaläget i landet.
Foto: JOHN SIBLEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Skarpare restriktioner väntas i London under juldagarna.
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En muterad form av coronaviruset sprider sig i sydöstra England.

På lördagseftermiddagen höll premiärministern Boris Johnson en presskonferens om virusvarianten.

– Det kan vara upp till 70 procent mer smittsamt än den tidigare varianten, sa han.

Nu införs nya strikta restriktioner i bland annat London.

Samtidigt som de första vaccinationerna inleds i Storbritannien sprids nu en muterad version av coronaviruset i sydöstra England. Mutationen, som fått namnet ”VUI – 202012/01”, skiljer sig från originalformen i det att dess huvudsakliga virusprotein, spike (S)-proteinet, har en annan uppbyggnad.

”Vi har larmat till Världshälsoorganisationen och fortsätter att analysera tillgänglig data för att utöka vår kunskap”, säger läkaren och rådgivaren Chris Whitty i ett uttalande.

Enligt hälsoministern Matt Hancock har minst 60 lokala myndigheter upptäckt fall som orsakats av viruset, skriver BBC.

Boris Johnson: Driver smittan

Vid en presskonferens på lördagseftermiddagen säger premiärministern Boris Johnson att den nya virusvarianten driver smittan i de delar av England där kurvan går uppåt.

– Det verkar som att smittan nu drivs av den nya varianten av viruset, säger han.

Regeringen befarar att mutationen kan komma att öka R-talet med fyra tiondelar. I nuläget ligger siffran mellan 1,1 och 1,2 i Storbritannien.

– Det kan vara upp till 70 procent mer smittsamt än den tidigare varianten, säger Boris Johnson om mutationen. 

Hittills finns inga belägg för att mutationen skulle leda till allvarligare infektioner. Den tros inte heller vara tåligare mot ett vaccin.

Nya restriktioner införs

För att tackla den ökade smittan införs nu skarpare restriktioner, meddelar premiärministern. Sydöstra England och huvudstaden London, som tidigare kategoriserats som nivå 3, går nu in i nivå 4. 

För invånarna innebär det mycket strikta restriktioner. Bland annat förbjuds resor till andra delar av England, och utlandsresor tillåts endast i jobbsyfte. Människor ska även stanna hemma så mycket som möjligt, och får som mest träffa en person från ett annat hushåll i utomhusmiljö.

– Vi uppmanar alla som bor i alla nivåer att stanna i lokalområde. Människor ska följa reglerna i sitt område, säger Boris Johnson.

Påverkar julen

Den dystra smittoutvecklingen påverkar också reglerna för årets julfirande. I synnerhet gäller det för invånare i nivå 4-områden. 

– I England bör de som lever i nivå 4-områden inte träffa andra från andra hushåll, säger Boris Johnson på presskonferensen.

I områden med lättare restriktioner minskas samtidigt antalet hushåll som får samlas under julen, från tre till två. Vidare kommer det endast vara tillåtet på juldagen, i stället för de fem dagar kring jul som man tidigare beslutat om.

– Jag vet att det här är en besvikelse för många, men vi måste, som vi gjort under hela den här pandemin, vända oss till forskningen, säger Boris Johnson.

Här tar Boris Johnson julen ifrån britterna

Boris Johnson fick det otacksamma jobbet att ställa in britternas jul. Nya restriktioner och uppmaningar presenterades, mycket på grund av en ny variant av coronaviruset.
Forskaren spridningen i Sverige: Munskydd kan hjälpa
De nya restriktionerna, och uppmaningarna om att avstå från mellandagsrea kom för sent. Det säger Karin Johansson, vd för branschorganisationen Svensk handel. Men butiker kommer att ta sitt ansvar, tror hon.