Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu öppnar Sverige mer: ”Börjar grina”

Så tycker svenskarna om de lättade coronarestriktionerna.
Eva Berglund, 65, blivande pensionär, Gagnef. Hur känns det med de lättade restriktionerna nu? - Det känns jättebra. Framförallt med alla med restauranger och krogar. Men sen hoppas jag man sköter sig, att man gör det med ansvar. Men vi har levt med det här så länge att jag tror vi sköter oss. Första du ska göra när det lättar? - Att leva som vanligt. Vad har du saknat mest? - Att kramas.
Foto: Expressen TV
Kjell Persson, 62, Konsult, Olofström. Hur känns det? - Jättehärligt. Därför människor måste ta större ansvar själva för att det ska fungera. Normalt sett är människor inte dumma så kommer nog bli jättebra. Särskilt första att göra? - Nej, inget specifikt. Saknat mest under pandemin? Att åka ut och resa! Vi kommer resa till Filippinerna när de släpper på restriktionerna även där.
Foto: Expressen TV

I morgon, torsdagen den 1 juli, lättar restriktionerna i Sverige.

Nu jublar krögare, bröllopsfixare och fotbollsfans över att komma ett steg närmare normal ruljans.

– Jag börjar grina när jag tänker på det, säger Berit Wahlgren, som driver Djurgårdssupporterkrogen Östra Station i Stockholm.

Vad vill du göra nu när restriktionerna lättar?

Krögaren: ”En stor lättnad”

Hedda Spendrup, 27, som driver restaurangen och bryggeriet Omaka i Stockholm ser fram emot att kunna hålla öppet till 01 och sätta fler gäster i lokalen.

– Det är en stor lättnad, jag är så otroligt glad både för oss och för våra kolleger i branschen, säger hon.

I september 2020 öppnade bryggmästaren Hedda restaurang Omaka – men de hann bara med att ha normala öppettider en knapp månad – sedan kom restriktionerna.

– Det var jättetråkigt så klart, det var ett stort antiklimax. Men det var förståeligt, rätt beslut. Men det har varit tufft så jag är väldigt glad att det blir en förändring nu, säger Hedda Spendrup.

– Jag är väldigt glad att vi kan börja återgå till det normala.

Hedda Spendrup som driver restaurangen och bryggeriet Omaka känner en stor lättnad.
Foto: Linnea Lindblad
Restaurang Omaka öppnade i september 2020, mitt under pandemin.
Foto: Petter Bäcklund
Nu väntar en helg med bartömning innan det är dags för sommarstängt på Omaka.
Foto: Petter Bäcklund

”Ett härligt pirr i bröllopsbranschen”

Bröllopskoordinatorn Anna Löfgren, 52, säger att de lättade restriktionerna för med sig entusiasm efter en coronatid fylld av småskaliga bröllop och avbokningar. 

– Det är ett härligt pirr i bröllopsbranschen just nu, säger hon, och förklarar att det redan nu trillar in bokningar för 2022. 

– De som har valt att vänta satsar rejält nästa år. Trenden är att man vill ha storslagna bröllop, gärna i flera dagar. När man äntligen får samla sina nära och kära så vill man göra det lite längre. Många har vänner och familj i andra länder som kan komma hit, det är en stor del av den här glädjen, att man kan få sina släktingar till bröllopet.

Trots att branschen drabbats hårt under pandemin har Annas företag Lillys Delight – som hjälper till att planera bröllop i hela Sverige – klarat sig. Nu ser hon fram emot en bröllopsboom. 

– För mig som yrkesverksam kommer det här betyda mycket mera jobb vilket är helt fantastiskt. Nästa sommar kanske det inte blir någon semester för mig. 

Bröllopskoordinatorn Anna Löfgren märker att många vill boka bröllop inför sommaren 2022.
Foto: Kajsa Stina Romin
Sedan pandemins start har det gällt att försöka hålla näsan över vattenytan, berättar Anna Löfgren.
Foto: Kajsa Stina Romin
Många som ska gifta sig sommaren 2021 har valt småskaliga bröllop utomhus.
Foto: Kajsa Stina Romin
Anna Löfgren har bland annat planerat Parvathi och Mats Mudigonda Lundbäcks bröllop.
Foto: Kajsa Stina Romin

”Kommer gråta mig igenom hela matchen” 

Berit Wahlgren, 76, inbiten Djurgårdare och ägare till supporterkrogen Östra Station i Stockholm, faller nästan i gråt när hon ska beskriva känslan inför att kunna gå på match igen.

– Jag längtar, jag börjar grina när jag tänker på det, säger hon med darr på rösten. 

– Det kommer vara en sådan lycka, jag kommer säkert gråta mig igenom hela matchen. Det är en sån lycka som när man får barn. Det finns så få saker som man blir överlycklig av, men det här är en sådan sak.

Wahlgren, 76, har gått på Djurgårdens matcher i 40 år. Under pandemin har hon haft det tufft, berättar hon, i och med att hon varit tvungen att isolera sig helt. På grund av sin lungsjukdom tillhör hon riskgrupp. 

– Ser så framemot den dagen jag får stå på klacken i Stadion igen. Det är så många minnen.

Berit Wahlgren längtar till sin andra dos och ska efter det gå på match igen.
Foto: Privat / Privat
https://www.instagram.com/p/B_t0bCWn59l/

Svenskarnas glädje: Saknat kramar och resor 

Det är många svenskar som ser fram emot de möjligheter de lättade restriktionerna erbjuder.

Maria Löfling, 47, är enhetschef från Västerås och ser fram emot att resa till andra länder, första resan planeras till Italien. 

- Känns jätteskönt, vi har hållit på länge med det här. Så det känns som en befrielse. Men viktigt att vi fortsätter hålla lite distans tror jag, smittan finns ju fortfarande.

Maria Löfling, 47, enhetschef, VästeråsRestriktionerna lättar, hur känns det?- Känns jätteskönt, vi har hålla på länge med det här. Så det känns som en befrielse. Men viktigt att vi fortsätter hålla lite distans tror jag, smittan finns ju fortfarande.Första du ska göra?- Gå ut och äta, lite fler personer än vad vi gjort hittills.Saknat mest?- Att resa till andra länder! Första resmålet blir nog Italien.

Konsulten Kjell Persson, 62, från Olofström tycker att det känns härligt att restriktionerna lättar. Det han har saknat mest är att resa. 

– Vi kommer resa till Filippinerna när de släpper på restriktionerna även där, säger han.

Den blivande pensionären Eva Berglund, 65, från Gagnef har mest saknat kramarna. Hon tycker att det känns jättebra att restriktionerna lättar. 

– Framförallt med alla med restauranger och krogar. Men sen hoppas jag man sköter sig, att man gör det med ansvar. Men vi har levt med det här så länge att jag tror vi sköter oss.

DET HÄR GÄLLER FRÅN 1 JULI

Så många kan delta i evenemang 

Inomhus utan sittplatser: 50 personer 

Inomhus med sittplatser: 300 personer

Utomhus utan sittplatser: 600

Utomhus med sittplatser: 3 000

Motionslopp: 900 personer

Demonstrationer: 1800 


Idrott, fritid och kultur 

Rådet om att hålla träningar och aktiviteter utomhus försvinner.


Öppettider på krogen 

Restriktionerna på serveringsställens öppettider slopas helt. Från och med den 1 juli får krogarna ha öppet efter 22.30. 

Restriktionerna gällande storleken på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus och sällskap på 8 personer tillåts inomhus. 

Övriga bestämmelser om till exempel avstånd och sittande förtäring kvarstår.


Privata fester 

Antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler, som privata fester, höjs till max 50.


Arbetsplatser och föreningar 

Föreningar rekommenderas inte längre ställa in, skjuta upp eller genomföra möten och stämmor på distans. 

Inte heller konferenser och tjänsteresor bör skjutas upp – dessa kan ordnas med smittskyddsåtgärder. Fortsättningsvis rekommenderas distansarbete. 


Kollektivtrafik

Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid slopas. Fortfarande gäller det att hålla avstånd och undvika trängsel.

Källa: Folkhälsomyndigheten  

Paradisön öppnar upp – ska bli ”sandlåda” för turister

Ett nytt projekt ska locka turisterna tillbaka till Phuket igen.