Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu ökar smittan i Europa – Tegnell varnar: "Oroande"

Statsepidemiologen: Då kan stockholmare få åka till Norge.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdspersonal coronatestar människor i Barcelona i Spanien.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor har flockats till en strand i Pollenvßa på Mallorca.
Foto: JOAN MATEU / AP TT NYHETSBYRÅN
Kvinnor i munskydd i centrala Belgien.
Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Globalt syns en ”väldigt negativ” trend i smittspridningen av covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten. Även i Europa ökar fallen.

– Vi trodde det skulle hända först framåt hösten, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Över 16 miljoner har bekräftats smittade av coronaviruset i världen – och fallen ökar. Virusspridningen har också börjat öka i flera europeiska länder, bland annat Spanien, Rumänien och Belgien.

– Det är oroande om den här trenden börjar nu, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell på den myndighetsgemensamma presskonferensen.

Han säger att Folkhälsomyndigheten förutspått en ökning först framåt hösten.

Under tisdagen varnade Världshälsoorganisationen (WHO) att spridningen av coronaviruset inte verkar vara säsongsbetonad, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Om det stämmer ryggar viruset alltså inte tillbaka under sommartid. Samtidigt påpekar WHO:s talesperson Margaret Harris att flera av länderna som drabbats hårdast av covid-19 befinner sig mitt i olika årstider.

Munskyddsråd består

Sverige går mot strömmen, då antalet fall av bekräftat smittade fortsätter att minska här.

Anders Tegnell får en fråga på presskonferensen kring svenskarnas resande utomlands – eftersom smittspridningen i världen stiger.

– Vår bedömning är att det är så pass få personer som teoretiskt sett skulle komma hem med något, med tanke på att smittan är väldigt regional i många av de här länderna. Vår bedömning är att riskerna inte är jättehöga.

Flera länder i världen kräver att munskydd bärs i offentligheten.

Myndigheterna i den spanska huvudstaden Madrid har beslutat om krav på munskydd i alla offentliga miljöer inom- och utomhus från och med torsdag. 15 av landets 17 autonoma regioner har redan infört liknande krav.

I Sverige råder ingen sådan rekommendation. Vad krävs för att den svenska linjen ska förändras?

– Det är väl i första hand någon form av fakta kring att de är effektiva, svarar Tegnell.

Han menar att Folkhälsomyndigheten fortsatt lutar sig mot forskning och att det där är oklart huruvida munskydden stoppar smittspridning. Det viktigaste för att hindra smitta är att stanna hemma om man är sjuk och att hålla avstånd till andra, fortsätter han.

”Sitt still i båten”

Det senaste dygnet har ytterligare två personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Totalt har därmed 5 702 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 79 494 personer bekräftats smittade, vilket är 99 fler än i måndags.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att Sverige har en stor tillgänglig intensivvårdskapacitet.

– Det är viktigt att vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, men det är också viktigt att man inte tvekar att söka sjukvård om man behöver det, betonar hon.

TT frågar om Folkhälsomyndigheten har planer på att ändra sina allmänna råd eller rekommendationer inför hösten.

– Just nu är det inför hösten att sitta lite still i båten, så att vi inte triggar igång någonting när många kommer tillbaka till sina arbetsplatser. Vi har inga planer på att ändra något på kort sikt, säger Anders Tegnell.


Det här innebär de nya corona-reglerna i Madrid.

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan