Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu införs covidbeviset – här är allt du behöver veta

Socialminister Lena Hallengren om de nya covidbevisen.
Förhoppningen är att covidbeviset ska göra det lättare att resa.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Albir i Spanien.
Foto: Shutterstock
Fler kan nu tänkas ta sig till Greklands stränder när covidbeviset gör det lättare att resa.
Foto: EMMANUELE CONTINI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / EMMANUELE CONTINI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

Från den 1 juli blir det lättare att resa inom EU igen – om du är vaccinerad.

Då öppnar nämligen tjänsten för det digitala vaccinpasset.

Men hur beställer man sitt covidbevis och hur fungerar det?

Här är allt du behöver veta.

Vad är ett covidbevis?

Det EU-gemensamma vaccinationspasset, även kallat covidbevis, är ett dokument som visar att du har fått vaccin mot covid-19 och hur många doser du fått. Intyget ska kunna visas upp digitalt eller i pappersform vid gränspassager i samband med id-kontroll.

Covidbeviset är gratis och tjänsten öppnar den 1 juli. Än så länge krävs dock ett svenskt personnummer för att kunna få det.

Hur skaffar man ett covidbevis?

Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen till Nationella vaccinationsregistret. Logga därefter in med e-legitimation på covidbevis.se.

Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. Beviset skickas automatiskt till din digitala brevlåda och är redo att användas.

Vad gäller om man inte har e-legitimation?

Om man inte kan använda e-legitimation kan intyget skickas i pappersform till folkbokföringsadressen. En blankett kommer att finnas på ehalsomyndigheten.se den 1 juli. Den som saknar tillgång till internet kan ringa eller skriva brev till E-hälsomyndigheten och be om att få en blankett. Även här krävs svenskt personnummer.

Vilka uppgifter finns i covidbevisen?

Än så länge innehåller intyget endast bevis på att du är vaccinerad. Utöver det innehåller dokumenten namn, födelsedatum, utfärdandedatum och ett unikt certifikat-id i form av en QR-kod. Från mitten av juli är planen att bevisen även ska inkludera negativa testsvar och senast den 12 augusti ska det även gå att få bevis på tillfrisknande.

Behöver man ha tagit båda doserna innan man ansöker?

Det räcker att du har fått din första vaccindos, men tänk på att det kan ta upp till sju dagar innan den rapporterats in. Reglerna kring om du behöver en eller två doser vaccin kan också skilja sig åt mellan olika länder.

En del länder godtar bara beviset om det har gått 14 dagar efter den sista vaccindosen, så kolla upp vad som gäller för ditt resmål.

Hur länge är vaccinationsbeviset giltigt?

Covidbeviset är giltigt i 90 dagar, men ett nytt intyg kan hämtas gratis hur många gånger som helst, om man exempelvis skulle bli av med mobilen.

Måste man ha intyget för att kunna resa?

Covidbeviset är tänkt att underlätta, men är inget krav för att resa inom EU. Olika länder kan dock kräva olika typer av intyg och test, så man bör hålla sig uppdaterad om vad som gäller i det land man reser till via UD eller ambassadernas hemsida Sweden Abroad.


Forskaren: Faktorn som kan leda till en fjärde våg

Forskaren: Faktorn som kan leda till en fjärde våg