Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EMA väntas ge grönt ljus till Astra Zeneca

Experter i Norge kan ha funnit sambandet mellan vaccinet och blodpropparna.
Pål Andre Holme, överläkare i Norge.
Foto: Øystein Horgmo/Oslo university hospital
Astra Zeneca.
Foto: JENS KRICK / DPA/IBL

Astra Zenecas vaccin är ”högst sannolikt” orsaken till den misstänkta biverkning som fått flera länder att pausa vaccineringen.

Det menar experter i Norge.

– Det är inget annat än vaccinet som kan förklara att vi fått den här immunresponsen, säger professor Pål Andre Holme till Verdens Gang. 

I Norge har tre sjukvårdsanställda fått läggas in på sjukhus med allvarliga blodproppar, efter att de fått Astra Zenecas vaccin. Alla var under 50 år och i söndags avled en av dem.

Professorn Pål Andre Holme har lett den grupp på Rikshospitalet som har utrett fallen.

– Orsaken till patienternas tillstånd är nu funnet, säger han till VG.

Oväntad immunreaktion

Teorin har varit att patienterna fick en oväntad immunreaktion efter vaccinsprutan, som i sin tur ledde till en kombination av blodpropp och låga nivåer av blodplättar. Så var det också, menar Pål Andre Holme.

– Vi har orsaken. Och det är inget annat än vaccinet som kan förklara den här reaktionen, säger han.

I övrigt fanns inga bakomliggande tillstånd hos personerna, som kan förklara kroppens starka reaktion, uppger Pål Andre Holme.

Holme understryker att detta ännu är en hypotes, men säger att man ändå har börjat behandla de två överlevande med immunmodulerande behandling

– Det verkar fungera, säger han till VG.

Under en presskonferens på tisdagseftermiddagen säger Holme att fler undersökningar ska göras, bland annat om de tre personerna hade underliggande faktorer som kan förklara den kraftiga immunresponsen.

På en fråga från Dagbladet svarar Holme att det inte går att slå fast att blodpropparna orsakats av Astras vaccin.

– Det betyder att vi gjort fynd som kan förklara den kliniska bilden. Sen måste man jobba vidare med spåret, och vad det betyder. Och så kan man se vilka utlösande faktorer dessa personer varit utsatta för, och vi vet att vissa har tagit Astra Zenecas vaccin 2-13 dagar före blodproppen, säger han till tidningen.

Ett flertal länder har pausat vaccinet

Sverige har, liksom flera andra länder, pausat användandet av Astra Zenecas vaccin. Detta efter misstankar om just allvarlig blodbiverkan.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i samband med beskedet.

Fallen har dock varit få och det har ännu inte bekräftats att vaccinet var orsaken. I hela Europa, där 17 miljoner Astradoser har använts, rör det sig om cirka 15 fall.

Under gårdagen gick världshälsoorganisationen WHO ut och rekommenderade fortsatt användning av läkemedelsjättens preparat.

I eftermiddag väntas den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA komma med svar efter sin utredning av biverkningarna.

Tegnell: Symptomen du ska hålla koll på

Astra Zenecas vaccin pausas efter upptäckt av sällsynt biverkning.