Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska forskare dolde koppling till vaccinbolag

Richard Bergström förklarar varför EU inte förväntas förlänga kontrakten med Astra Zeneca och Janssen.
Astra Zenecas vaccin är pausat i Norge.
Foto: DAVIDE BONALDO / DAVIDE BONALDO/SIPA USA SIPA USA

Norska forskare som låg bakom en rapport om biverkningar av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria har kopplingar till konkurrerande läkemedelsbolag, rapporterar norska tidningen VG. 

Den forskare som lett gruppen har de senaste fem åren tagit emot över en halv miljon kronor i anslag från Pfizer och Bayes, som båda framställer vaccin. 

Liknande kopplingar finns hos tre andra forskare – ändå svarade de nej på frågan om kopplingar i samband med att rapporten presenterades i tidsskriften New England Journal of Medicine.

Forskarna menar att kopplingarna till läkemedelsbolagen inte är relevanta i sammanhanget, men säger samtidigt att de med facit i hand borde ha varit mer transparanta: 

”Vi förstår att det kan uppfattas som olyckligt för vår opartiskhet att vi inte lämnat information om betalning från alla vaccinrelaterade läkemedelsföretag i samband med artikeln”, skriver Pål André Holme som är professor på Oslo universitetssjukhus och lett gruppen som ligger bakom rapporten. 

En presstalesperson poängterar att studien som rapporten grundar sig på är kliniska fynd, och säger att det inte finns några kopplingar mellan fördelar från läkemedelsindustrin, det kliniska arbetet och observationer som rapporten grundar sig på. 

Nytt sätt att upptäcka corona – genom ett armband

Forskare ha tagit fram ny metod.