Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska FHM vill stoppa Astra Zenecas vaccin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Bent Høie, Norges hälsominister.
Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Astra Zenecas coronavaccin.
Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Norges Folkehelseinstitut vill plocka bort Astra Zenecas vaccin från deras vaccinprogram mot covid. 

Men regeringen meddelade under torsdagen att beslut i frågan dröjer – först ska en expertgrupp utreda. 

– Konsekvensen att ta bort Janssen och Astra Zeneca från vaccinationsprogrammet är stora, sa hälsoministern Bent Høie på en pressträff under torsdagen.  

Astra Zenecas vaccin Vaxzevria är pausat i Norge, efter rapporter om ovanliga, allvarliga blodproppsfall. 

Under onsdagen kom besked från Danmark att de plockar bort vaccinet från sitt vaccinationsprogram. På torsdagen meddelade Norges hälsominister Bent Høie att norska Folkhelseinstitutet vill gå samma väg – men säger att regeringen först ska fatta beslut. 

– Konsekvensen att ta bort Janssen och Astra Zeneca från vaccinationsprogrammet är stora, sa Bent Høie på en pressträff.

Besked i frågan ska komma innan 10 maj. Expertgruppen ska också titta på Janssens vaccin och göra en ”helhetlig riskutvärdering”. 

I Finland och i Sverige ges Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år. Svenska Folkhälsomyndigheten väntas ge besked om åldersgränsen ska ligga kvar inom kort.