Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norrländska dödstalen visar att Tegnells teori inte stämmer

Hör statsepidemiologens svar om dödstalen.
Danmark, med 135,5 invånare per kvadratkilometer, har en tredjedel så många dödsfall per capita som Norrland, med 5,4 invånare per kvadratkilometer.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell vill ogärna jämföra Sverige med övriga Norden.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Högre befolkningstäthet och fler invandrare.

Det är Anders Tegnells förklaring till att Sverige har så många fler dödsoffer än övriga Norden under coronapandemin.

Men de svenska Norrlandslänen, med ungefär lika stor andel invandrare som grannländerna – och mycket lägre befolkningstäthet – har tre gånger fler dödsfall per capita än Danmark, sex gånger fler än Finland och sju gånger fler än Norge.

Redan i våras var mönstret tydligt: mångdubbelt fler med covid-19 dog i Sverige än i Norge, Danmark och Finland.

Under höstens andravåg har det sett likadant ut. 

Sverige har nu 706 döda per miljon invånare, medan genomsnittet för de tre grannländerna är 101.

Dödstal i Norden

Avlidna med covid-19 till och med 9 december. Beräknat utifrån folkmängd vid årsskiftet 2019/2020, enligt respektive lands statistikmyndighet.


Sverige: 7 296 – 706 per 1 miljon invånare

Norge: 361 – 67/miljon

Danmark: 904 – 155/miljon

Finland: 425 – 77/miljon

Statsepidemilog Anders Tegnell har många gånger fått frågan vad skillnaderna beror på och om de kan ha något att göra med Sveriges val av strategi.

Gång på gång har han i stället pekat på de demografiska skillnaderna mellan Sverige och övriga Norden, som enligt honom är mycket stora.

Senast i SVT:s Aktuellt i torsdags sade Tegnell:

– Det finns ett antal skillnader som är väldigt uppenbara, det här är länder som är relativt glesbefolkade och har små befolkningsmängder. Små grupper av invandrare som har varit väldigt drivande i många länder. Så det finns ett antal skillnader mellan oss och de här som gör oss betydligt mer lika länderna nere i Europa.

Faktum är dock att Sverige är ett av Europas mest glesbefolkade länder. Utöver Norge och Finland är det bara Island och Ryssland, som till större delen ligger i Asien, som har färre invånare per kvadratkilometer.

Även Sveriges mest glesbefolkade delar har drabbats hårdare än grannländerna av coronapandemin.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Danmark sticker ut i Norden

I en nordisk jämförelse är Sverige genomsnittligt tätbefolkat, även om en större andel av befolkningen bor i storstadsregioner i Sverige än i de övriga länderna. 

Det nordiska land som sticker ut bland de övriga när det kommer till befolkningstäthet är Danmark, som med sina 135,5 invånare per kvadratkilometer ligger strax över genomsnittet för EU.


Befolkningstäthet i Norden

Invånare per kvadratkilometer. Beräknat utifrån ländernas landareal och invånarantal vid årsskiftet 2019/2020.


Sverige: 25,4

Norge: 17,6

Danmark 135,5

Finland 18,2


Efter intervjun i Aktuellt fick Anders Tegnell kritik för sitt uttalande om att invandrare varit ”drivande” och sade senare till Aftonbladet att det var ett ”olyckligt ordval”.

– Det var inte så att jag menade att de driver smittspridningen. Jag har hela tiden varit tydlig med att så är det förstås inte. Däremot är det en grupp som har drabbats väldigt mycket av smittan, sade han till tidningen.

Att det förhåller sig så stöds bland annat av en studie som Folkhälsomyndigheten gjorde i våras, som visade att flera invandrargrupper var överrepresenterade både bland smittade och avlidna. 

Anders Tegnells påstående att Sverige har fler invandrare än de övriga nordiska länderna är också korrekt. Sverige har ungefär dubbelt så stor andel utrikesfödda som genomsnittet för Norge, Finland och Danmark. Det gäller både om man räknar alla utrikesfödda och om man enbart räknar personer födda utanför Norden, EU/EES och Storbritannien.

Andel utrikesfödda

Sverige: 19,6 procent

Norge: 14,7 procent

Danmark: 10,6 procent

Finland: 7,3 procent

Födda utanför Norden, EU/EES och Storbritannien

Sverige 13,7 procent

Norge 8,3 procent

Danmark 7,0 procent

Finland 5,0 procent

Statsepidemilog Anders Tegnell har många gånger fått frågan vad skillnaderna i dödstal mellan de nordiska länderna beror på.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN

Få invånare, få invandrare, höga dödstal

Men skillnaderna i dödstal jämfört med resten av Norden är mycket tydliga även i den svenska landsdel som har lägst befolkningstäthet och lägst andel invandrare: Norrland.

I de fem Norrlandslänen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg bor 4,9 invånare per kvadratkilometer. 

Det är knappt en tredjedel så många per kvadratkilometer som i Norge och Finland och en trettiondel så många som i Danmark. Jämfört med genomsnittet för alla tre grannländerna har Norrland en femtedel så hög befolkningstäthet. Det 240 000 kvadratkilometer stora landområdet saknar helt storstadsområden.

I Norrland är andelen invandrare från länder utanför Norden, EU och Storbritannien 8,2 procent. Det är en obetydligt högre andel än genomsnittet för Norge, Danmark och Finland, som är 6,6 procent.

Ändå har coronapandemin slagit mycket hårdare mot Norrland än mot något av grannländerna.

Vissa regioner publicerar inte sina egna dödstal. Expressen har därför utgått från den senast tillgängliga regionala statistiken hon Folkhälsomyndigheten, som sträcker sig fram till den 29 november.

Norrland har 4,8 gånger fler dödsfall

Då hade 576 personer i de fem Norrlandslänen rapporterats avlidna efter att ha smittats av covid-19. Siffran, som alltså är i underkant, motsvarar 486 dödsfall per miljon invånare. Det är drygt tre gånger så många som i Danmark, sex gånger så många som i Finland och sju gånger så många som i Norge. 

Jämfört med genomsnittet för Norge, Finland och Danmark har Norrland 4,8 gånger fler dödsfall i förhållande till sin folkmängd.

Under veckorna 45–48 (2–29 november) avled 81 personer med covid-19 i Norrlandslänen. Det är 68 dödsfall per miljon invånare.

Under samma period hade Norge 9 dödsfall per miljon, Danmark 18 och Finland 6.

Expressen har sökt Anders Tegnell för en kommentar till dödstalen för Norrlandslänen men han har inte svarat.

På torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten svarade avdelningschef Karin Tegmark Wisell på frågor om betydelsen av befolkningstäthet och andel utlandsfödda.

– Det är ju multifaktoriellt, och jag tror inte att Anders på något sätt har menat att det finns en enskild förklaring, utan demografin är en viktig förklaring, sade hon.

Hon menar att andelen utlandsfödda framför allt haft betydelse för hur smittan kom in i landet.

– Det handlar om deras koppling till resor, när vi fick in smittan i landet, att det är en större risk eller chans att de reser mycket, och också när man reser och hälsar på i sina hemländer att man umgås på ett annat sätt i samband med resandet.


Rättelse: I en tidigare version av artikeln beräknades Norrlands befolkning lite för högt. Rättelsen innebär att att befolkningstätheten har justerats ner från 5,4 till 4,9 procent, att andelen födda utanför Norden EU och Storbritannien har justerats upp från 7,6 till 8,2 procent och att antalet avlidna per miljon invånare har justerats upp från 445 till 485.


LÄS MER:

Slem- och klumpkänsla i halsen – då är det farligt


Norges smittskyddsdirektör Frode Forland svarade på dina frågor i Expressen TV.