Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Norges Tegnell” om dödstalen: Strategi

Frode Forland om att Norge öppnar upp samhället igen.
Frode Forland tror att nedstängningen av det norska samhället har haft effekt.Foto: Folkehelseinstituttet
Drottninggatan i Stockholm i helgen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sett till folkmängden har coronapandemin skördat tio gånger fler liv i Sverige än i Norge.

Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska Folkehelsinstituttet, tror att valet av strategi ligger bakom siffrorna.

– Vi har haft en policy som gått ut på att ta det säkra före det osäkra, säger han.

Norge valde tidigt en tuffare strategi än Sverige, med nedstängning av förskolor, skolor och arbetsplatser.

Norge har också testat betydligt fler än Sverige, ungefär dubbelt så många i förhållande till befolkningen. Men Frode Forland ser inte testningen som huvudskälet till att landet nu har smittspridningen under kontroll.

– Testning är jätteviktigt. Ser man en uppgång måste man åka dit och testa direkt och testa alla i närheten. Men den här nedgången har nog primärt att göra med nedstängningen av samhället, inte testningen, säger han.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har pekat ut smittspridningen på äldreboenden som en orsak till Sveriges höga dödstal. Men en jämförelse med Norge ger inget stöd för att Sverige skulle sticka ut i det avseendet.

Anders Tegnell tillsammans med Malin Grape, enhetschef för Folkhälsomyndigheten.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ett högt pris”

Den 27 maj hade 1 989 personer i särskilt boende för äldre avlidit i covid-19, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Det är knappt hälften av alla döda.

Norge har långt färre döda på äldreboenden men den gruppens andel av det totala antalet döda är faktiskt högre: Cirka 60 procent, enligt Frode Forland.

– Det är väl mer en reflektion av spridningen. Om man har en stor spridning i samhället får man också en större smitta på äldreboende. Vi har en mycket mindre spridning i samhället, säger han.

Norges låga smittotal har gett ett ökat stöd åt statsministern Erna Solberg. Enligt Dagbladets senaste partibarometer vill 36 procent att hon ska fortsätta leda landet, rapporterade TT i lördags.

Långt kvar till immunitet

Samtidigt som Sverige haft en betydligt större smittspridning än Norge har antikroppstester visat att det är långt kvar innan befolkningen har uppnått flockimmunitet.

– Det har visat sig vara jättesvårt att bygga upp en immunitet, och det har ett högt pris, ett ingångsvärde som handlar om hur många döda det blir på vägen. Och den risken har man inte tagit i Norge. Vi har haft en policy som gått ut på att ta det säkra före det osäkra, säger Frode Forland.

– Och finns det goda indikationer på att det kommer ett vaccin.

Började som ett mystiskt virus i Kina – se Tegnells första intervju i Expressen.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.